Το «αόρατο χέρι» του Ελβετικού κράτους επεμβαίνει στη κατάρρευση της  Credit Suisse

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας ανακοίνωσε την Κυριακή 19 Μαρτίου 2023, ότι η συμφωνία μεταξύ Ubs  και Credit Suisse αποτελεί συμφωνία μεταξύ ιδιωτών, της αγοράς, (sic), χωρίς κρατική παρέμβαση  η οποία θα επέφερε την χρησιμοποίηση χρημάτων των φορολογουμένων. Τίποτε ψευδέστερον!!! Το αόρατο χέρι του κράτους επενέβη και μάλιστα με θόρυβο. Μπορεί να μην εισήλθε ευθέως στο Μετοχικό Κεφάλαιο της Credit Suisse, κρατώντας τα προσχήματα, αλλά αποφάσισε ότι: 16 δις ομόλογα (Additional Tier1) εξαϋλώνονται πλήρως, διέθεσε στη διάθεση της Ubs ρευστότητα 100 δις ελβετικά φράγκα με ελάχιστο κόστος, και παρεχώρησε εγγυήσεις ύψους 9 δις ελβετικών φράγκων, για πιθανές απώλειες λόγω της  ποιότητας των στοιχείων του ενεργητικού της Credit Suisse όταν θα αρχίσει ο συστηματικός έλεγχος. Ο μύθος των ελεύθερων και αποτελεσματικών αγορών για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται απόλυτη φενάκη.

Η απόφαση να θυσιαστούν ολοκληρωτικά οι κάτοχοι των συγκεκριμένων ομολόγων, ενώ οι μέτοχοι θα δουν τις μετοχές τους να διατηρούν έστω και μια μικρή αξία , περίπου 0,5 ελβετικά φράγκα με βάση την αξία εξαγοράς των 3 δις ελβετικών φράγκων, έναντι 4,5 φράγκων που ήταν η αξία της μετοχής στα τέλη του Οκτωβρίου 2022, προκαλεί επίσης ένα σκεπτικισμό, δεδομένου ότι οι κάτοχοι των ομολόγων κυρίως ήταν θεσμικοί επενδυτές.  Μάλιστα η ευρωπαϊκή αγορά αυτού του τύπου ομολόγων ανέρχεται σε περίπου 250 δις ευρώ. Κανείς δεν γνωρίζει την άμεση αντίδραση αλλά και τις μελλοντικές κινήσεις των κατόχων αυτού του είδους των ομολόγων.

Οι μεγαλύτεροι χαμένοι από τους μετόχους σε αυτή την περίπτωση είναι οι επενδυτές της Saudi National Bank και της Qatar Investment Authority: οι πρώτοι είχαν αγοράσει σε τιμή 3,82 ελβετικά φράγκα το Νοέμβριο του 2022, εκταμιεύοντας 4,3 δις ελβετικά φράγκα για να ανέλθει η συμμετοχή τους στο 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου και οι δεύτεροι αγόρασαν τον Ιανουάριο 2023 σε τιμή περίπου στα 3,1 ελβετικά φράγκα και κατέχουν το 6,87% αντίστοιχα του μετοχικού κεφαλαίου.

Σαφέστατα οι επιδράσεις από την εξαναγκαστική εξαγορά της Credit Suisse (μια ακόμη παρέμβαση του αόρατου χεριού του ελβετικού κράτους) δεν έχουν τελειώσει.  Η μόνη νικήτρια από τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι η Ubs η οποία χωρίς κόπο έβγαλε knock out το μεγαλύτερο ανταγωνιστή της. Ο αμείλικτος πόλεμος μεταξύ των τραπεζών συνεχίζεται, ενώ παράλληλα συνεχίζεται και ο πόλεμος των τραπεζών ενάντια στην κοινωνία.   Η πρώτη απώλεια θα είναι περίπου 10.000 εργαζόμενοι που θα απολυθούν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, μετά την εξαναγκαστική αυτή εξαγορά.  Θα δούμε αν και ποιες θα ακολουθήσουν. Πάντως η αύξηση της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας, είναι δεδομένη. Μπορεί να εξαπλώνεται στο τραπεζικό σύστημα, αλλά κυρίως αφορά στους εργαζόμενους και όλους όσοι προσπαθούν να επιβιώσουν σ’ ένα κόσμο όπου η κυριαρχία του χρηματοπιστωτικού τομέα μόνο δεινά επιφέρει. Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και τα υψηλά ιστάμενα στελέχη των τραπεζών.