Αναμένοντας το στασιμοπληθωρισμό

Το μακροοικονομικό περιβάλλον και οι ασκούμενες οικονομικές πολιτικές προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι συνέπειες της πανδημίας, εμπεριέχουν εν σπέρματι τις δυνατότητες εμφάνισης στασιμοπληθωρισμού. Οι επεκτατικές πολιτικές, νομισματική και δημοσιονομική, όταν συνδυάζονται με αναταραχές στη προσφορά, και με μεγάλη αύξηση του χρέους (δημόσιο και ιδιωτικό) θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον στασιμοπληθωρισμό.

Οι επεκτατικές πολιτικές, επικεντρωμένες στην πλευρά της ζήτησης, προκαλούν φούσκες κερδοσκοπίας, όπως και πιστωτικές φούσκες, υψηλές τιμές περιουσιακών στοιχείων στέγασης και τεχνολογίας, αλλά και στα προϊόντα λιανικής κατανάλωσης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, επιδείνωσε τις αναταραχές στην πλευρά της προσφοράς δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, επιταχύνοντας άρδην τις συσσωρευμένες αρνητικές συνέπειες. Ο διαφαινόμενος κίνδυνος είναι να κορυφωθούν αυτές οι εξελίξεις, κάποια στιγμή, με ξαφνική απώλεια εμπιστοσύνης στις ασκούμενες πολιτικές και να οδηγηθεί η παγκόσμια οικονομία σε νέο κραχ.

Ήδη η αύξηση του πληθωρισμού είναι μια πραγματικότητα. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις αποτελούν το υπόβαθρο για την εμφάνιση του στασιμοπληθωρισμού. Ήδη το καμπανάκι κινδύνου έχει ηχήσει.  Ο πλανήτης κινδυνεύει να βρεθεί σε στασιμοπληθωρισμό και κρίση χρέους.

Οι κεντρικές τράπεζες, αδυνατώντας να νομισματοποιήσουν τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα για την πρόληψη κρίσης χρέους βρίσκονται αντιμέτωπες με το εξής δίλημμα:

Καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται εάν αρχίσουν να καταργούν σταδιακά τις επεκτατικές πολιτικές και αυξήσουν τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, θα διακινδυνεύσουν να προκαλέσουν μια μαζική κρίση χρέους και σοβαρή ύφεση. Ωστόσο, εάν διατηρήσουν μια χαλαρή νομισματική πολιτική, θα διακινδυνεύσουν διψήφιο πληθωρισμό – και βαθύ στασιμοπληθωρισμό, με τις ήδη εμφανιζόμενες νέες αναταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες

Η ελληνική οικονομία, δεν μπορεί να αποφύγει τις παραπάνω εξελίξεις, δεδομένης της ένταξής της στο διεθνή καταμερισμό εργασία. Μάλιστα ορισμένα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη ( δημόσιο χρέος , πληθωρισμός, δημοσιονομικά ελλείμματα) προκαλούν έντονη ανησυχία. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η αύξηση του ρυθμού πληθωρισμού θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, ενώ οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το ρυθμό μεγέθυνσης δείχνουν συνεχή μείωση. Η αβεβαιότητα είναι τεράστια και ως εκ τούτου ας περιμένουμε καλύτερα για τις επερχόμενες εξελίξεις.