Πιθανή η επιβράδυνση της μεγέθυνσης του ΑΕΠ  λόγω μετάλλαξης «Δέλτα»

Η επανάκαμψη της πανδημίας Covid 19, με τη μορφή του άκρως μεταδοτικού μεταλλαγμένου στελέχους Δέλτα, εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου έχει θορυβήσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχετικά με την εξέλιξη των βασικών μακροοικονομικών μεγεθών για το έτος 2021. Παρότι το υπουργείο οικονομικών έχει διατηρήσει για το 2021 το ρυθμό μεγέθυνσης στο 3,6%, δια στόματος Υπουργού Οικονομικών, ο ρυθμός αυτός χαρακτηρίζεται ως συντηρητικός, υπονοώντας  ότι προσδοκά σαφώς για υψηλότερο. Άλλωστε οι εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος  (4,2%), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (4,3%) και του ΙΟΒΕ (πιθανότατα πάνω από 5,0%) είναι πιο αισιόδοξες.

Οι υποθέσεις των βασικών σεναρίων  πρόβλεψης για το 2021 είναι οι ακόλουθες : δεν αναμένεται νέα ισχυρή έξαρση της πανδημίας στο δεύτερο εξάμηνο φέτος, όπως αυτή στο τέταρτο τρίμηνο πέρυσι ή φέτος τον Μάρτιο, χωρίς να αποκλείονται μικρότερες, πρόσκαιρες εξάρσεις της. Ο διεθνής τουρισμός θα αυξηθεί σταδιακά, τουλάχιστον στο δεύτερο τρίμηνο και στην αρχή του τρίτου. Θεωρείται αρκετά πιθανή μια απότομη κλιμάκωσή του από τα μέσα του καλοκαιριού, καθώς και η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, π.χ. έως τις αρχές του τέταρτου τριμήνου. Ακολούθως, τα έσοδα από τις διεθνείς τουριστικές υπηρεσίες θα ενισχυθούν από πέρυσι, φθάνοντας στην περιοχή του 40-45% του επιπέδου τους το 2019, από 24% το 2020, άνοδος που αντιστοιχεί σε αύξηση από €3,0 δις. έως €3,8 δις.

Τα εναλλακτικά μακροοικονομικά σενάρια ενσωματώνουν  ορισμένα λιγότερο θετικά ή αρνητικά ενδεχόμενα σε σχέση με το βασικό σενάριο. Η μικρότερη πρόοδος στον εμβολιασμό, σε συνδυασμό με δυσμενείς εξελίξεις της πανδημίας (π.χ. έξαρση μεταλλάξεων), θα επιφέρουν νέα έξαρσή της στη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου και ισχυρά περιοριστικά μέτρα στη λειτουργία κλάδων και δραστηριοτήτων. Αυτά θα είναι ενδεχομένως ηπιότερα από εκείνα του πρώτου και του τρίτου lockdown. Μια νέα κλιμάκωση των μέτρων προστασίας θα οδηγήσει και σε περισσότερες παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Σε ότι αφορά τη διεθνή τουριστική κίνηση, οι παραπάνω εξελίξεις που αφορούν στην υγειονομική κρίση, θα μετριάσουν την αύξησή της. Η τουριστική περίοδος θα ολοκληρωθεί αργότερα σε σύγκριση με πέρυσι, ωστόσο νωρίτερα ότι στο βασικό σενάριο. Έτσι, τα έσοδα από διεθνείς τουριστικές υπηρεσίες θα ενισχυθούν έναντι του 2020, φθάνοντας στην περιοχή του 35% του επιπέδου τους το 2019, άνοδος που αντιστοιχεί σε διεύρυνση κατά €2,1 δις. Οι λιγότερο θετικές υγειονομικές εξελίξεις διεθνώς θα μετριάσουν και την ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξής της να διαμορφωθεί χαμηλότερα από τις πρόσφατες σχετικές προβλέψεις, στην περιοχή του 3,5%.

Με τις μέχρι σήμερα εξελίξεις, μεγάλη αύξηση αριθμού κρουσμάτων (τετραψήφια νούμερα τον Μήνα Ιούλιο) , χαμηλό ποσοστό πλήρως εμβολιασμένων (περίπου 38,0% του πληθυσμού), επαναφορά μέτρων για τη λειτουργία των κέντρων διασκέδασης και πιθανότατα τοπικά lock down όπου χρειαστεί, μέτρα για τους εισερχομένους τουρίστες κτλ, μάλλον θα πρέπει να οδηγούν προς την επικράτηση του δεύτερου μακροοικονομικού σεναρίου ceteris paribus όλων των υπολοίπων υποθέσεων (εισροή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σύμφωνα με τα σχεδιασθέντα).  Ήδη η Morgan Stanley έχει προχωρήσει σε μια τέτοια εκτίμηση.

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ANATROPI NEWS 8.7.2021