Το ύψος των μέτρων

Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επέκταση των μέτρων που αφορούν στην προσπάθεια περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 στην οικονομική δραστηριότητα και στους συμμετέχοντες σε αυτή (επιχειρήσεις, αυτοαπασχολούμενους και εργαζόμενους) σηματοδοτεί ότι η γίνεται σιγά σιγά κατανοητή η μεγάλη ύφεση που θα πλήξει την ελληνική οικονομία το 2020.

Ύφεση η οποία φαίνεται να μην είχε γίνει αντιληπτή εξ αρχής, με αποτέλεσμα τα μέτρα να μην είναι συνεκτικά και να μην ανταποκρίνονται στη λογική διάσωσης των επιχειρήσεων και των θέσεων απασχόλησης με απλό και συγκεκριμένο τρόπο.

Υπάρχει η προσπάθεια να εμφανιστεί ότι το σύνολο των μέτρων έχει ύψος  24 δις ευρώ , χωρίς να γίνεται ο αναγκαίος διαχωρισμός μεταξύ του πραγματικού δημοσιονομικού  κόστους και των χορηγουμένων εγγυήσεων ή της παροχής ρευστότητας. Υπάρχει ο γενικός διαχωρισμός που έχει κατατεθεί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά δεν υπάρχει ανάλυση του τι πραγματικά έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 7 δις ευρώ , χωρίς διευκρινήσεις από επίσημα χείλη. Περίπου 5,6 δις ευρώ των καταθέσεων που διατηρεί το δημόσιο στις ελληνικές τράπεζες έχουν χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση των μέχρι τώρα δαπανών.

Πάντως το ύψος των πόρων  του αποθέματος  35 δις ευρώ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν έχει μεταβληθεί. Πιθανότατα η κυβέρνηση αναμένει τις εξελίξεις Ιουνίου – Αυγούστου και αναλόγως να πράξει στη συνέχεια.

Επίσης οι ασαφείς αναφορές για τη συμβολή των ευρωπαϊκών προγραμμάτων πιθανότατα αποτελούν ευχολόγια ή στην καλύτερη περίπτωση το ύψος των πόρων που θα διατεθούν θα είναι πολύ χαμηλότερο από το προσδοκώμενο. Για παράδειγμα, τα χρήματα από το πρόγραμμα SURE που θα δοθούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες , το 2020, είναι μόνο το 10,0% του συνολικού ποσού 100 δις ευρώ, δηλαδή στην καλύτερη των περιπτώσεων 10 δις. Πόσα αναλογούν στην Ελλάδα; Όχι παραπάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης οι πόροι από το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης, αν έρθουν, θα έρθουν το 2021.

Σίγουρα το βάρος της κρίσης, κατ’ αρχάς θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι (μείωση μισθών και χειροτέρευση των όρων εργασίας) και κυρίως οι  επιχειρήσεις προσφοράς υπηρεσιών που έχουν σχέση με τον τουρισμό και τις συναφείς δραστηριότητες.

Η μεγάλη εικόνα της οικονομίας παραμένει σκοτεινή και δύσκολα κάτι θα μεταβληθεί προς το καλύτερο τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020.

Η 6η έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής σχετικά με την ενισχυμένη εποπτεία της ελληνικής οικονομίας εκτιμά ότι η μείωση του ΑΕΠ θα είναι 10,0% και το ποσοστό ανεργίας 20,0%, και την απασχόληση να μειώνεται σε μέσους όρους κατά 3,7%. Ακόμη προειδοποιεί για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών , και συγκεκριμένα για την επερχόμενη αύξηση των μη αποτελεσματικών δανείων, αλλά και του αναβαλλόμενου φόρου ο οποίος, ως γνωστόν, στηρίζει την κεφαλαιακή επάρκειά τους.