Ιχνηλάτηση της ελληνικής οικονομίας την περίοδο της πανδημίας COVID-19

(ομιλία στον Όμιλο Δημοκρατίας και Πολιτισμού, Πέμπτη 07 Μαΐου 2020)

Η επιτυχής ιατρική αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19 δεν θα πρέπει ούτε για μια στιγμή να αποκρύψει τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία. Η μη ενασχόληση με αυτά τα προβλήματα και η κάλυψή τους κάτω από τις συνεχείς αναφορές στις μέχρι σήμερα επιτυχείς εξελίξεις στη μάχη της πανδημίας δεν σημαίνει ότι αυτά δεν υπάρχουν και δεν θα εμφανιστούν.
Οι πρόσφατες προβλέψεις του  ΔΝΤ (πάντα με την επιφύλαξη ότι πρόκειται για προβλέψεις και ειδικά από το ΔΝΤ)  για υποχώρηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη κατά 7,5% το 2020 (με το βασικό σενάριο, δηλαδή το καλύτερο), δείχνουν με απόλυτη σαφήνεια το βάθος της κρίσης και τα προβλήματα  που δημιουργούνται στο επίπεδο της οικονομίας.

Για την Ελλάδα οι προβλέψεις είναι οι δυσμενέστερες (μόνο το Σαν Μαρίνο προβλέπεται να παρουσιάσει  μεγαλύτερη ύφεση) από τις χώρες της ευρωζώνης : 10,0% το 2020, πάντα με το καλύτερο σενάριο. Παράλληλα προβλέπεται άνοδος της ανεργίας στο 22,3% και αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο 6,5% . Ακόμη προβλέπει άνοδο του λόγου ΔΧ/ΑΕΠ πάνω από το 200,0% και αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κοντά στο 10,0%. Εν ολίγοις, όλες οι βασικές μακροοικονομικές μεταβλητές της ελληνικής οικονομίας θα υποστούν μεγάλες αρνητικές μεταβολές.

Το ΙΟΒΕ εκτιμά ύφεση 5,0% με το βασικό σενάριο πρόβλεψης να βασίζεται στην υπόθεση ότι η πλειονότητα των εσωτερικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας θα διατηρηθεί έως τα μέσα Μαΐου και κατόπιν θα αρχίσει η σταδιακή άρση τους, ενώ το ίδιο θα γίνει από το τέλος του ίδιου μήνα για όσα αφορούν στις διεθνείς επιβατικές μεταφορές, εγχωρίως και διεθνώς. Αυτή η υπόθεση συνεπάγεται πως η υγειονομική κρίση θα εξασθενήσει σημαντικά προς το τέλος Μαΐου. Συνεπώς, οι τουριστικές επιχειρήσεις θα μπορούν να δεχθούν διεθνή τουρισμό σε ένα σημαντικό μέρος της θερινής τουριστικής περιόδου. Στο εναλλακτικό, δυσμενές σενάριο, μείωση του ΑΕΠ κατά 8,0% ,γίνεται η υπόθεση πως η πλειονότητα των εσωτερικών μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας θα διατηρηθεί έως το τέλος Ιουνίου και κατόπιν θα αρχίσει η σταδιακή άρση τους, ενώ το ίδιο θα γίνει για όσα αφορούν στις διεθνείς επιβατικές μεταφορές από το τέλος Ιουλίου, εγχωρίως και διεθνώς.

Σύμφωνα με τις Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ύφεση στην Ελλάδα, υπολογίζοντας ότι αυτή θα φτάσει στο 9,7%. Επίσης, οι επενδύσεις θα μειωθούν κατά 30%, η ιδιωτική κατανάλωση κατά 9% και οι εξαγωγές κατά 21,4%, ενώ υπολογίζει ότι παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων, η ανεργία θα αγγίξει το 20%, με περίπου 160.000 νέους ανέργους. Στο δημοσιονομικό πεδίο, με δεδομένο ότι έχουν ληφθεί μέτρα στο 6,9% του ΑΕΠ και έχουν υιοθετηθεί παρεμβάσεις για τη ρευστότητα στο 1,9% του ΑΕΠ, υπολογίζεται ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης  θα φτάσει στο 6,25% Όσον αφορά στο Χρέος, εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 196% του ΑΕΠ. Ως δημοσιονομικούς κινδύνους η Κομισιόν αναδεικνύει τις εκκρεμείς αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, τις εκκρεμείς υποθέσεις για την ΕΤΑΠ, τα πιθανά κονδύλια για την αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ αλλά και το τελικό κόστος των μέτρων για τις επιπτώσεις του κορωναϊού.

 

Ανεξαρτήτως των εκτιμήσεων εκείνο που έχει σημασία και δεν πρέπει να αγνοηθεί από κανένα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται  αντιμέτωπη με μια  πολύ σοβαρή κρίση, σοβαρότερη  από οποιαδήποτε άλλη οικονομία της ζώνης του ευρώ. Οι λόγοι μπορούν να αναζητηθούν στο υπάρχον παραγωγικό υπόστρωμα της χώρας , το οποίο, δυστυχώς, μετά από δέκα χρόνια μνημονιακής πολιτικής, δεν μεταβλήθηκε αλλά αντιθέτως βγήκε εντελώς εξουθενωμένο από αυτή την περιπέτεια. Συγκεκριμένα :