– H γερμανική οικονομία θα υποχωρήσει κατά 10% το τρέχον εαρινό τρίμηνο, σύμφωνα με το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Γερμανίας πρέπει να έχει συρρικνωθεί κατά 2% ήδη το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως ανακοίνωσε το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας (DIW). “Επίκειται ύφεση που θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης”, δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικής ανάπτυξης του DIW Κλάους Μίχελσεν. Σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία, αναμένεται μείωση περίπου 6% για το σύνολο του έτους. Ως εκ τούτου, το DIW υποστηρίζει ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης. “Η επέκταση της βραχυπρόθεσμης εργασίας και τα μέτρα ενίσχυσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σκόπιμα διότι σταθεροποιούν τα έσοδα των ιδιωτικών οικονομικών παικτών. Ωστόσο, θα χρειαστεί επίσης ένα εκτεταμένο πακέτο οικονομικής ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης”, τόνισε ο Μίχελσεν.
-Το ισπανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 9,2% το 2020, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο, καθώς η πανδημία του κοροναϊού πλήττει σοβαρά την οικονομία της χώρας. Το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,8% το 2021, δήλωσε η ίδια. Η Τράπεζα της Ισπανίας αναμένει μια «ασύμμετρη ανάκαμψη τύπου ‘V’, με τη βαθύτερη μείωση στο δεύτερο τρίμηνο και στη συνέχεια μια ισχυρή και σταδιακή ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε η Καλβίνο. Στις 11 Φεβρουαρίου, πριν την επιβολή του πανεθνικού lockdown, η Καλβίνο είχε προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% για το 2020. Η κυβέρνηση επίσης αναθεώρησε την πρόβλεψή της για το έλλειμμα το 2020 στο 10,34% και το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ για φέτος στο 115,5%. Τον Φεβρουάριο, ο στόχος για το έλλειμμα ήταν 1,8% του ΑΕΠ. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα από το 2012 όταν η Ισπανία έφθασε το 10,7%», δήλωσε η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο στην ίδια συνέντευξη Τύπου. Η ανεργία προβλέπεται φέτος να αυξηθεί στο 19% και να υποχωρήσει στο 17,2% το 2021. Το Φεβρουάριο, η πρόβλεψη ήταν ότι η ανεργία θα διαμορφωνόταν φέτος στο 13,6%.
-Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4,8% το α’ τρίμηνο του 2020 καθώς η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορονοϊού τον Μάρτιο οδήγησε τις επιχειρήσεις να κατεβάσουν ρολά σε μαζική κλίμακα και τους καταναλωτές να απομονωθούν στις κατοικίες τους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από το δ’ τρίμηνο του 2008 όταν η αμερικανική οικονομία γνώριζε τους κλυδωνισμούς της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης. Παράλληλα, η μέτρηση ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν μικρότερη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 3,5%. Τα κυβερνητικά στοιχεία έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες κατρακύλησαν 7,6% το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν βουτιά 15,3% και οι εξαγωγές υποχώρησαν 8,7%.
-Κατέρρευσε τον Απρίλιο ο δείκτης Οικονομικού Κλίματος εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στα ευρωπαϊκά κράτη και των δρακόντειων μέτρων που αναγκάστηκαν να επιβάλλουν οι κυβερνήσεις για την ανάσχεση της κρίσης. Ειδικότερα, ο δείκτης για την Ευρωζώνη έχασε 27,2 μονάδες και υποχώρησε στις 67,0 μονάδες, ενώ ο δείκτης για την Ε.Ε. έχασε 28,8 μονάδες στις 65,8 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πτώση του δείκτη στην ιστορία της έρευνας που ξεκινά από το 1985, ξεπερνώντας κατά πολύ το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ του Μαρτίου. Για την Ελλάδα, τα στοιχεία της Κομισιόν έδειξαν πτώση του δείκτη κατά 10,1 μονάδες στις 99,3 τον Απρίλιο. Οι δείκτες είναι πλέον πολύ χαμηλότερα από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους κοντά στο 100 και πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης τον Μάρτιο του 2009, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης για τις προσδοκίες στην απασχόληση κατέρρευσε στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία στις 63,7 μονάδες στην Ευρωζώνη και 31,2 μονάδες στην Ε.Ε. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχασε 11,1 μονάδες και διαμορφώθηκε στο -22,7 τον Απρίλιο στην Ευρωζώνη, ενώ στην Ε.Ε. υποχώρησε κατά 11,6 μονάδες στο -22. Η ιστορική πτώση του δείκτη οδηγήθηκε από την κατάρρευση των προσδοκιών των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση αλλά και για τα οικονομικά τους.
-Την ανάγκη να υπάρξει κοινή και συντονισμένη δράση στην αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού υπογράμμισε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται τις τελευταίες εβδομάδες “με πρωτοφανή ρυθμό και ταχύτητα για περίοδο ειρήνης”. Ο αντίκτυπος της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού που έχουν δρομολογήσει οι κυβερνήσεις είναι δραματικός στην αγορά εργασίας, προειδοποίησε η επικεφαλής της ΕΚΤ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι κρίσιμο να υπάρξει μια φιλόδοξη στάση στη δημοσιονομική πολιτική, τόνισε. “Κάνουμε έκκληση για ισχυρή και έγκαιρη δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε τις πρόσφατες εργασίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ένα Ταμείο Ανάκαμψης”. “Αντιμετωπίζουμε μια οικονομική συρρίκνωση χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία”, τόνισε, ενώ προειδοποίησε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες άσχημες μετρήσεις μετά την σημερινή ανακοίνωση της Eurostat ότι το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,8% το α’ τρίμηνο. Στο α’ τρίμηνο αποτυπώνεται μόνο η αρχή της κρίσης, προειδοποίησε. Οι αναλυτές μας κάνουν λόγο για πτώση του ΑΕΠ μεταξύ 5% και 12% φέτος για να ακολουθήσει ανάκαμψη το 2021 και ομαλοποίηση των συνθηκών τα επόμενα χρόνια, πρόσθεσε. Ο βαθμός της ανάκαμψης, θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια και την επιτυχία των μέτρων περιορισμού καθώς και από την επιτυχία των πολιτικών για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης, εξήγησε η Λαγκάρντ. Το καλύτερο εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης είναι το νέο μας πρόγραμμα αγορών ομολόγων (PEPP), ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι το Δ.Σ. θα μπορούσε να εξετάσει την επέκταση του εάν χρειαστεί. Το πρόγραμμα θα μπορούσε να παραταθεί και για το 2021, ανέφερε. “Χρησιμοποιήσαμε ευελιξία στο παρελθόν όταν χρειάστηκε, θα το κάνουμε ξανά εάν χρειαστεί”, δήλωσε. Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής η ΕΚΤ αναφέρει ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το μέγεθος του PEPP και να προσαρμόσει τη σύνθεση του, κατά όσο κρίνει αναγκαίο, και σε κάθε περίπτωση “παραμένει έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της”. Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ η Λαγκάρντ δήλωσε ότι σε συνδυασμό με τις προηγούμενες πρωτοβουλίες της τράπεζες συνθέτουν “ένα ιδιαίτερα ισχυρό πακέτο”, με συνολικά 3 τρις ευρώ να είναι διαθέσιμα στις τράπεζες με αρνητικά επιτόκια.
-Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί σημαντικά το 2020, δεδομένων των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κοροναϊού. Οι επιπτώσεις αυτές προς το παρόν δεν μπορούν να ποσοτικοποιηθούν με ακρίβεια, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία και η πανδημία είναι σε εξέλιξη. Ειδικότερα, σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι μηδενικός το 2020, αντί 2,4% που ήταν η πιο πρόσφατη πρόβλεψη μετά την ενσωμάτωση των στοιχείων των Εθνικών Λογαριασμών για το δ΄ τρίμηνο του 2019 (6 Μαρτίου 2020). Η προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης του ρυθμού ανάπτυξης κατά επιπλέον 2,4 ποσοστιαίες μονάδες οφείλεται στην ενσωμάτωση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κοροναϊού. Με βάση τα τελευταία στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα υπάρξει σημαντική αρνητική επίπτωση στην οικονομία τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020, η οποία θα αντισταθμιστεί μερικώς τα δύο τελευταία τρίμηνα. Η επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης θα προέλθει κυρίως από διαταραχές στην πλευρά της ζήτησης, με μείωση της εξωτερικής ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών και της εγχώριας ζήτησης, αφού πλήττονται ιδιαιτέρως τομείς όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός, το εμπόριο, η εστίαση και η ψυχαγωγία. Ουδείς σήμερα μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την εξέλιξη της πανδημίας, ενώ οι επιπτώσεις της στις εθνικές οικονομίες θα εξαρτηθούν και από τα εθνικά και διεθνή δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα που λαμβάνονται. Το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος ενσωματώνει υποθέσεις για τα αντισταθμιστικά μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. (Έκθεση του Διοικητή για το 2019 Φεβρουάριος 2020).
-Στο 4% προβλέπει το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος ότι θα διαμορφωθεί η ύφεση φέτος, όπως ανέφερε χθες ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας, μια εκτίμηση που κινείται σε σχετικά «αισιόδοξη» κατεύθυνση, σε σύγκριση με άλλες, οι οποίες διατυπώθηκαν πρόσφατα. Ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση για τον ρόλο των τραπεζών στο πλαίσιο της πανδημίας, που διοργάνωσε το Forum των Δελφών, είπε ότι το βασικό αυτό σενάριο της κεντρικής τράπεζας στηρίζεται στην υπόθεση για «καραντίνα» διάρκειας 1,5 μήνα. Η τράπεζα έχει και ένα αρνητικό σενάριο, που προβλέπει ύφεση 8%. Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, μεγαλύτερη ύφεση δεν προβλέπεται. Τα σενάρια που έχουν ακουστεί για ύφεση 10%-20% είναι υπερβολικά, είπε. Βασίζονται σε υποθέσεις για καραντίνα 3 μηνών και περισσότερο, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει σήμερα. Φυσικά, ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. (22 Απριλίου 2020)
-Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει αναφέρει πως προβλέπει υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 5%-10%, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ε.Ε. για την Ευρωζώνη. Το ΔΝΤ προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ύφεση 10% για την Ελλάδα. Το ΙΟΒΕ έκανε δύο σενάρια με ύφεση 5%-10% φέτος και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή τρία σενάρια με ύφεση 5,3% έως 10,2%.(12,04.2020, ραδιοφωνικός σταθμός «Θέμα 104,6 FM»).
-Με δύο σενάρια για την πορεία της οικονομίας εφέτος, το βασικό (ύφεση 4,7%) και το δυσμενές (ύφεση 7,9%), μετά τη λήψη μέτρων, απεστάλη από το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο απεικονίζει τις τελευταίες μακροοικονομικές και οικονομικές προβλέψεις. Η οικοδόμηση των σεναρίων, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, ξεκινά από ένα αρχικό σενάριο ύφεσης 10% (χωρίς μέτρα), το οποίο, μετά τη λήψη των μέτρων που έχουν έως τώρα σχεδιαστεί, καταλήγει στο βασικό σενάριο με ύφεση 4,7%. Ενώ το δυσμενές σενάριο αρχίζει με ύφεση 13,2% για να καταλήξει, μετά τη λήψη των μέτρων, σε ύφεση 7,9%. Παράλληλα, το πρωτογενές αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης κατά ESA, είναι έλλειμμα 1,9% στο βασικό σενάριο και έλλειμμα 2,8% στο δυσμενές σενάριο.
-Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ύφεση 6,3% φέτος, ενώ, όπως ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα, το μεγαλύτερο πλήγμα θα σημειωθεί κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Έπειτα, και εφόσον έχει περιοριστεί η μετάδοση του ιού στη χώρα, η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει να ανακάμπτει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.
-Η γαλλική οικονομία υποχώρησε κατά 5,8% το πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση από το 1949, όταν η χώρα άρχισε να καταγράφει την οικονομική της απόδοση. Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας INSEE, η πτωτική πορεία του ΑΕΠ οφείλεται κατά κύριο λόγο στο κλείσιμο των επιχειρήσεων που δεν προσφέρουν είδη πρώτης ανάγκης. Έχοντας σημειώσει δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης, η γαλλική οικονομία βρίσκεται σε τεχνική ύφεση.
-Σε βαθιά ύφεση προβλέπεται πως θα διολισθήσει φέτος και η ιταλική οικονομία, η οποία ήταν ήδη εύθραυστη πριν από την επέλαση του κορωνοϊού. Σύμφωνα με την ιταλική στατιστική υπηρεσία ISTAT, το ΑΕΠ της χώρας συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο κατά 4,7% σε σχέση με τους τελευταίους μήνες του 2019. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του υπουργείου Οικονομίας για συρρίκνωση της τάξεως του 15% το πρώτο εξάμηνο του έτους.