Η ιδέα της von der Leyen βασίζεται στον μακροχρόνιο προϋπολογισμό 2021-2027 της ΕΕ. Η πρόεδρος της ευρωπαϊκής επιτροπής επιδιώκει την αύξηση του περιθωρίου μεταξύ των πόρων που πραγματικά μεταβιβάζονται από τις κυβερνήσεις (λίγο περισσότερο από 1 τρις ευρώ σε διάρκεια επτά χρόνων) και των εικονικών μεταβιβάσεων, που θα πάρουν τη θέση του αποθέματος, αυξάνοντας αυτή τη δεύτερη πηγή του προϋπολογισμού στο 2,0% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Το περιθώριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση επιτρέποντας στην Επιτροπή να δανειστεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με βάση το Άρθρο 122 της Συνθήκης για την ΕΕ, όπως άλλωστε έχει αναφέρει και η καγκελάριος Μέρκελ.
Η von der Leyen επιδιώκει να δημιουργηθεί το λεγόμενο Recovery Fund, το όχημα που θα διαχειριστή τις εκδόσεις των “Ursula-Bond”. Το Recovery Fund όπως είναι γνωστό αποτελεί πρόταση της Γαλλίας. Η ευρωπαϊκή επιτροπή στοχεύει να συλλέξει πόρους μέχρι 1 τρις ευρώ οι οποίοι προστιθέμενοι στους αντίστοιχους που έχει αποφασίσει το Eurogroup , ύψους 540 δις ευρώ, θα μπορούσαν να ανέλθουν συνολικά σε 1,5 τρις ευρώ. Παράλληλα υπάρχει το 1,1 τρις από την ΕΚΤ για αγορά ομολόγων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την αγορά των νέων «Ursula-Bond».
Οι πόροι από τις εκδόσεις των τίτλων στους οποίους θα προβεί η ευρωπαϊκή επιτροπή, θα μπορούσαν να διατεθούν στις κυβερνήσεις που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την κρίση κατά ένα μέρος με τη μορφή βοήθειας (χωρίς επαναπληρωμή) και κατά ένα δεύτερο μέρος με τη μορφή δανείων ωρίμανσης τουλάχιστον 20 ετών και με πολύ χαμηλό επιτόκιο που να αντανακλά το κόστος δανεισμού της ευρωπαϊκής επιτροπής.
Η καγκελάριος Μέρκελ όπως πάντα είναι αντίθετη στην έκδοση ευρωομολόγων, αλλά έχει αναφέρει ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να δώσει μια περαιτέρω συνεισφορά αλληλεγγύης αναφέροντας ακριβώς τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ως πιθανό εργαλείο προς αυτή την κατεύθυνση. Η Μέρκελ θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει την ικανότητα του ελέγχου των ροών χρήματος και εφαρμογής όσων θα συμφωνηθούν και σίγουρα είναι σε γνώση του σχεδίου της Γερμανίδας προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής.
Βεβαίως τίποτε δεν είναι ακόμη σίγουρο και θα πρέπει να περιμένουμε τη συνεδρίαση των Αρχηγών των κυβερνήσεων την Πέμπτη για να αξιολογήσουμε τις εξελίξεις. Αλλά ακόμη και αν επέλθει συμφωνία την Πέμπτη, θα πρέπει να περιμένουμε τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας από τους υπουργούς οικονομικών και τα επιτελεία τους για να έχουμε πλήρη αποσαφήνιση των αποφάσεων.