Η κυβερνητική αισιοδοξία αντιμέτωπη με τα πραγματικά προβλήματα.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα  της ΝΔ, χαρούμενο και αισιόδοξο, είναι γνωστό ότι προκρίνει την οικονομία ως κυρίαρχο θέμα της πολιτικής της. Η λογική του είναι επικεντρωμένη στην οικονομία και σχεδόν το σύνολο των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων υπηρετούν το συγκεκριμένο στόχο.

Ως (νέο) φιλελεύθερο πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από έναν  απροκάλυπτο τεχνοδιαχειριστικό οικονομισμό, ο οποίος επιχειρεί  να δώσει την εντύπωση ότι χωρίς αντιπαράθεση τα πράγματα μπορούν να οδηγηθούν σε κατάσταση κατευνασμού και συμφιλίωσης.

Πρόκειται για έναν φιλελευθερισμό της εξισορρόπησης των αντίρροπων και κεντρομόλων δυνάμεων μέσω της απρόσκοπτης, ακώλυτης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, υπό την πενιχρή αστυνομική προστασία και εγγύηση ενός κράτους – νυχτοφύλακα. Οι κοινωνικές  σχέσεις θεωρείται ότι λαμβάνουν τη μορφή διαφανούς επικοινωνίας. Η πολιτική ως εκ τούτου δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια άνευρη διαδικασία επικύρωσης των επιταγών της αγοράς.

Η υποτίμηση των πιθανών κοινωνικών διεργασιών ως συνέπεια της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, η αισιόδοξη αντίληψη για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό και διεθνές οικονομικό και πολιτικό  περιβάλλον, η επιτηδευμένη  αγνόηση των εθνικών κινδύνων μάλιστα  μέχρι σημείου που προκαλούσε έντονα ερωτηματικά και η πίστη ότι η όλο και περισσότερο διαχεόμενη αβεβαιότητα μπορεί να προβλεφθεί  εύκολα από τα εργαλεία που διαθέτει η οικονομική επιστήμη και συνεπώς να ελεγχθεί με τη βοήθεια των υπαρχόντων μέσων και την απόλυτη πίστη στην απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς, δημιούργησε  ένα πέπλο απόκρυψης της πραγματικότητας.

Μετά από επτά μήνες διακυβέρνησης η κυβέρνηση, έχει πλέον πληρέστερη γνώση της πραγματικότητας και τα υπαρκτά προβλήματα που αυτή γεννά. Πλέον, θεωρώ ότι έχει αρχίσει να συλλογιέται με διαφορετικό τρόπο. Βέβαια η ιδεολογική οπτική παραμένει η ίδια. Αλλά τα προβλήματα που γεννά η πραγματικότητα στρέφουν την προσοχή επάνω τους. Συγκεκριμένα:

Τα εθνικά θέματα και πρωταρχικά η πίεση που ασκεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, απορροφώντας μεγάλο μέρος της δραστηριότητας της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που όπως φαίνεται δεν είχε υπολογισθεί στους αρχικούς σχεδιασμούς, και συνεπώς καταναλώνει μεγάλο μέρος του αποθέματος πολιτικού κεφαλαίου που αποκόμισε με τη νίκη της στις εκλογές.

Το μεταναστευτικό, επίσης, με την οξύτητα που παρουσιάζει την τελευταία περίοδο, φαίνεται ότι δεν αποτελούσε πρόβλημα πρώτης προτεραιότητας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτό αποδεχόμενος το γεγονός ότι δεν ήταν αναμενόμενη η έκρηξη και η δυναμική που έχει λάβει το ζήτημα. Επί της ουσίας το σενάριο που ισχύει σήμερα δεν είχε ληφθεί υπόψη.

Η εμφάνιση του κορονοϊού , με ότι αυτό συνεπάγεται για την παγκόσμια οικονομία, σε όρους πραγματικής αλλά και νομισματικής οικονομίας, δημιουργεί ένα νέο περιβάλλον το οποίο δημιουργεί προβληματισμό για τις μελλοντικές εξελίξεις ( πχ ,τουρισμό, κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, εξαγωγές, μεγέθυνση ΑΕΠ) οι οποίες μέχρι πρόσφατα λειτουργούσαν απολύτως ευνοϊκά για την ελληνική οικονομία.

Ακόμη δύο θέματα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στο άμεσο προσεχές μέλλον, έχουν αναφορά στην αγορά ακινήτων και σε συναφή με αυτή προβλήματα. Το πρώτο : Παρατηρείται μια αύξηση της τιμής των ακινήτων (κυρίως κατοικιών) η οποία δεν συνάδει με τη γενικότερη δυναμική της οικονομίας , δημιουργώντας αφενός μια αρκετά υψηλή αύξηση  των ενοικίων ενώ οι μισθοί εξακολουθούν να παραμένουν καθηλωμένοι (κατά πολλούς αυτές είναι οι σημερινές δυνατότητες της οικονομίας) προκαλώντας επιπλέον δυσκολίες επιβίωσης σε μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και δεύτερον με αυτή την εξέλιξη μάλλον στη γωνία επανεμφανίζεται το παλαιό  υπόδειγμα οικονομικής ανάπτυξης από το όλες οι κυβερνήσεις την περίοδο του μνημονίου επιζητούσαν να απαλλαχθούν.

Τελευταίο ζήτημα. Η προγραμματιζόμενη απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ, είναι μια βεβιασμένη πράξη που για λόγους στήριξης της εθνικής οικονομίας για λόγους γεωπολιτικούς αλλά και για λόγους αποφυγής της φτωχοποίησης συγκεκριμένων περιοχών και δημιουργίας μεγάλου αριθμού ανέργων, θα πρέπει να αναθεωρηθεί προσβλέποντας στην αποδοτικότερη διαχείριση ενός εγχώριου πόρου έτσι ώστε να καταστεί εθνικά ωφέλιμος.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020