Οι δυσκολίες αρχίζουν μετά το Brexit

Από την 1η Φεβρουαρίου αρχίζει για το Ηνωμένο Βασίλειο η περίπλοκη περίοδος μετάβασης, η οποία, μετά από πρόταση της κυβέρνησης Μπόρις Τζόνσον υιοθετήθηκε από το Αγγλικό Κοινοβούλιο. Η μεταβατική περίοδος θα πρέπει να κλείσει στο τέλος του τρέχοντος έτους, και να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με τις νέες διμερείς σχέσεις. Δηλαδή εντός 11 μηνών θα πρέπει όχι μόνο να κλείσει η διαπραγμάτευση αλλά και να τεθεί σε εφαρμογή η νέα συμφωνία !!! Αυτό φαντάζει ακατόρθωτο αν σκεφτούμε ότι η πιο γρήγορη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Ν. Κορέα διήρκεσε 2,5 χρόνια και χρειάστηκε άλλα 2 χρόνια για να τεθεί σε εφαρμογή.
Στη μεταβατική περίοδο το ΗΒ θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση και στην ενιαία αγορά. Οι εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ δεν θα μεταβληθούν. Το ΗΒ θα συνεχίσει να ακολουθεί τους κανονισμούς της ΕΕ, και να σέβεται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και να συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Δεν θα έχει όμως
Το Λονδίνο στοχεύει σε μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τις Βρυξέλες που θα προβλέπει «μηδέν δασμούς, μηδέν ποσοστώσεις», αλλά δεν θα ακολουθεί το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ, που θα δημιουργούσε προβλήματα στη προσπάθεια νέων εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες. Ο διακηρυγμένος στόχος του Τζόνσον είναι η ενδυνάμωση της παγκόσμιας διάστασης της οικονομικής πολιτικής του ΗΒ. Από τη μεριά της η ΕΕ υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να συζητήσει ένα τέτοιο σχέδιο με την προϋπόθεση της τήρησης του κανονιστικού πλαισίου που βρίσκεται σε ισχύ στην ΕΕ.
Σε γενικές γραμμές, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι θα υπάρξει μια διελκυστίνδα κατά τη διαπραγμάτευση της ακόλουθης μορφής : όσο περισσότερες θα είναι οι υποχωρήσεις του Λονδίνου ως προς το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, τόσο θα αυξάνει η διάθεση της ΕΕ για μείωση ή αποκλεισμό δασμών και ποσοστώσεων των βρετανικών προϊόντων που εξάγονται σε αυτή.
Όμως οι υπάρχοντες ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τις εμπορικές συναλλαγές εμπεριέχουν υψηλά standard ειδικά για τα υψηλής τεχνολογίας προϊόντα κάτι που οι βρετανικές εξαγωγικές επιχειρήσεις θα πρέπει να εξασφαλίσουν καθώς και ότι θα πρέπει να σεβαστούν τον κανονισμό της προέλευσης(rules of origin), δηλαδή να μπορούν να αποδείξουν ότι τα προϊόντα που εξάγονται στην ΕΕ παράγονται πραγματικά στο ΗΒ.
Το ίδιο συμβαίνει και στα κτηνοτροφικά προϊόντα: οι βρετανοί εξαγωγείς θα πρέπει να εξασφαλίσουν όλα εκείνα τα ιατρικά έγραφα που απορρέουν από τους κανονισμούς της ΕΕ. Μόνο για τα προϊόντα «χαμηλού κινδύνου» οι βρετανοί μπορούν να συμπεριφέρονται όπως οι υπόλοιπες τρίτες χώρες.
Συνεπώς, οι υπάρχοντες ευρωπαϊκοί κανονισμοί αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στο σχέδιο του Τζόνσον για μια συμφωνία «ελευθέρου εμπορίου χωρίς δασμούς και χωρίς ποσοστώσεις».
Επιπλέον, αν υπάρξει κάποιος βαθμός προσαρμογής στις απαιτήσεις των ευρωπαίων (κάτι που φαντάζει λογικό, δεδομένου ότι οι εμπορικές συναλλαγές με τις χώρες της ΕΕ αγγίζει το 50,0% του συνόλου του διεθνούς εμπορίου του ΗΒ το 2018, και ότι ένα 40,0% των διεθνών εμπορικών συναλλαγών του ΗΒ γίνεται με χώρες που έχουν εμπορικές συμφωνίες με την ΕΕ) τότε αυξάνονται οι δυσκολίες υπογραφής μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ δεδομένου ότι η συγκεκριμένη χώρα δεν δέχεται να υπογράψει τέτοιου είδους συμφωνία αν το ΗΒ δεν χαμηλώσει πάρα πολύ τα ποιοτικά standard παραγωγής τόσο των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων ( χρήση ορμονών για πάχυνση των βοοειδών, κοτόπουλα πλυμένα με χλωρίνη, μεταλλαγμένα τρόφιμα κτλ) και προβλήματα σε άλλα ζητήματα όπως η φορολογία των αμερικανικών κολοσσών Facebook, Google και Amazon, ο φαρμακευτικός τομέας, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ θέλουν μια αγορά πιο ελεύθερη για τα προϊόντα τους κάτι που σημαίνει ότι το Λονδίνο θα πρέπει να εγκαταλείψει τον έλεγχο των τιμών. Δεδομένου ότι πολλά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης πωλούνται στις ΗΠΑ τρεις φορές υψηλότερα από το ΗΒ υπάρχουν φόβοι για μεγάλη άνοδο των τιμών.
Με όσα λίγα αναφέραμε γίνονται εμφανείς οι δυσκολίες της επερχόμενης διαπραγμάτευσης ΗΒ και ΕΕ, αλλά ΗΒ και ΗΠΑ. Παράλληλα υπάρχει και η έντονη αντίδραση της Σκωτίας στο Brexit, ένας ακόμη πονοκέφαλος για την κυβέρνηση Τζόνσον.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020