Ο κορονοϊός θα επιβραδύνει την μεγέθυνση του κινέζικου ΑΕΠ.

Οι εκτιμήσεις για το ρυθμό μεγέθυνσης του κινέζικου ΑΕΠ το 2020,πριν την εμφάνιση του ιού , κατά μέσο όρο, κυμαίνονταν γύρω στο 6,0%. Αντιστοίχως, οι εκτιμήσεις για τη μείωση του ρυθμού μεγέθυνσης του κινέζικου ΑΕΠ για το 2020, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, κυμαίνονται από -1,2% σε -0,6%. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις εξαρτώνται κυρίως από τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής , τη μείωση των υπηρεσιών μεταφοράς, των υπηρεσιών διασκέδασης και της εστίασης. Οι επιπτώσεις το πρώτο τρίμηνο του 2020 θεωρείται ότι θα είναι σημαντικές ενώ πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον στα επόμενα τρίμηνα θα υπάρξει περιορισμός και έλεγχος της εξάπλωσης του ιού διαμέσου της απομόνωσης του και της παρασκευής εμβολίου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις η παρασκευή εμβολίου θα χρειαστεί διάστημα τουλάχιστον ενός έτους.
Σχετικά τώρα με τις αρνητικές επιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις, αλλά είναι βέβαιον ότι θα είναι μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες της επιδημίας του SARS το 2003 : τότε το συνολικό κόστος υπολογίστηκε (από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) περίπου σε 40 δις δολάρια, αλλά από τότε η κινέζικη οικονομία όχι μόνο είναι πολύ πιο μεγάλη αλλά και πολύ πιο συνδεδεμένη και αλληλεξαρτώμενη με ολόκληρο τον πλανήτη : το 2003 το μέγεθος του ΑΕΠ ήταν 1,4 τρις δολάρια , ενώ το 2018 εκτοξεύτηκε στα 13,6 δις δολάρια. Το ύψος των εξαγωγών (εισαγωγών) από 330 (220) δις δολάρια το 2003 ανήλθαν το 2018 σε 2,4 (1,9) τρις δολάρια.
Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εξαγωγέας , των ενδιάμεσων μεταποιητικών προϊόντων – τα οποία είναι απαραίτητα για τις αλυσίδες παραγωγής σε όλο τον πλανήτη. Περίπου το 20,0% (2015) των εισαγωγών του πλανήτη, αυτών των προϊόντων, προέρχονται από την Κίνα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Όσο περισσότερο θα επιμηκύνονται οι αρνητικές επιδράσεις του κορονοϊού στη βιομηχανική παραγωγή της Κίνας τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αρνητικές συνέπειες στην παγκόσμια βιομηχανία. Ειδικά όμως στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπου το ποσοστό των ενδιάμεσων προϊόντων από την κινέζικη βιομηχανία ανέρχεται περίπου στο 40,0% οι αρνητικές συνέπειες θα είναι μεγαλύτερες.
Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι οι αγορές πετρελαίου, φυσικού αερίου, χαλκού αλλά και χοιρινού έχουν υποστεί ήδη αρνητικές συνέπειες λόγω των ανησυχιών για επιβράδυνση του κινεζικού «δράκου». Οι τιμές σε ορισμένες κατηγορίες εμπορευμάτων έχουν μειωθεί σε χαμηλά επίπεδα, καθώς οι κινεζικές επιχειρήσεις ακυρώνουν τις παραγγελίες για αργό πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα.
Από τα μέσα Ιανουαρίου, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έχει υποστεί απώλειες περίπου 16%, ο χαλκός υποχωρεί περίπου 9%, το σιδηρομετάλλευμα 11%, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν χάσει 20%, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2009. Η Κίνα καταναλώνει περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής μετάλλων και απορροφά το 75% της παγκόσμιας προσφοράς σιδηρομεταλλεύματος -σημαντικό συστατικό του χάλυβα. Παράλληλα, καταναλώνει το 15% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Καθοριστικός παράγοντας για το μέγεθος των αρνητικών συνεπειών στη μεγέθυνση του ΑΕΠ θα είναι η συμπεριφορά του μεγέθους της κατανάλωσης το οποίο είναι κατά 7 φορές περίπου μεγαλύτερο, το 2018 από το 2003. Η διασκέδαση, η εστίαση και ο τομέας των πολυτελών αγαθών καθώς και η αγορά ηλεκτρονικών αγαθών αναμένεται να πληγούν αναλογικά περισσότερο, από τους υπόλοιπους καταναλωτικούς κλάδους.
Ένας ακόμη τομέας που σίγουρα θα βληθεί αρνητικά είναι αυτός του τουρισμού και των λοιπών διεθνών μετακινήσεων : τα στοιχεία που αφορούν στα δύο αυτά μεγέθη, δείχνουν ότι οι κινέζοι ταξιδιώτες το 2003 ήταν 20 εκατομμύρια ενώ το 2018 ανήλθαν περίπου σε 150 εκατομμύρια.
Πάντως το ΔΝΤ εμφανίζεται αισιόδοξο αναφορικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στο ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ των χωρών της Δύσης. Για παράδειγμα εκτιμά ότι αν το κινέζικο ΑΕΠ μειωθεί κατά 1,0% το αντίστοιχο ΑΕΠ των ΗΠΑ μπορεί να μειωθεί κατά 0,1%. Μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις – περίπου 0,4%- εκτιμά για τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας οι οποίες είναι περισσότερο συνδεδεμένες με την οικονομία της Κίνας.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020