Εκ Του Μηδενός: 1+3 Μαθήματα για την Ελληνική Οικονομία

Εκ Του Μηδενός : 1+3  Μαθήματα για την Ελληνική Οικονομία

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Το BIOS στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών σεμιναρίων για τη σεζόν 2011-2012, εντάσσει στον προγραμματισμό του ένα κύκλο μαθημάτων για την Ελληνική Οικονομία που θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις εβδομαδιαίες συναντήσεις, με εισηγητή τον κ. Κώστα Μελά, καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου.
Σε περιόδους κρίσης, όπως αυτή που διέρχεται σήμερα η χώρα μας, αναδύονται ποικιλότροπες και πολύμορφες αντιλήψεις που  απέχουν από την καταγραφή και περιγραφή της «πραγματικότητας» όπως αυτή συλλαμβάνεται, με όλες τις επιφυλάξεις και τα εγγενή προβλήματα που έχουν εντοπισθεί στη λειτουργία της από την συστηματική ανθρώπινη δραστηριότητα που ονομάζεται επιστήμη.   
Το ίδιο συμβαίνει με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην ελληνική οικονομία. Διαμορφώνονται και εκφράζονται απόψεις για την κατάσταση της, για την ιστορική της διαδρομή αλλά και για τις μελλοντικές της προοπτικές που όχι μόνο εμπεριέχουν συστηματικά λάθη και ανακρίβειες αλλά πολλές φορές και συνειδητές διαστρεβλώσεις με σκοπό την εξυπηρέτηση  ιδεολογικών αντιλήψεων  αλλά και ποταπών πολιτικών στοχεύσεων.
Μέσω των μαθημάτων/διαλέξεων που αφορούν στην περιήγηση στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας,  επειδή η κρίση προβάλλεται (και σε γενικές γραμμές έτσι είναι) πρωτίστως ως οικονομική, επιχειρείται η περιγραφική αποκατάσταση της πραγματικότητας ως μοναδικού αντιλόγου σε μια διαπάλη ιδεών και κοινωνικών διεργασιών που όλο και περισσότερο στερείται αισθητικής.   
Μάθημα 1ο
Αναζητώντας Εξηγήσεις. Περιήγηση στην Ιστορία της Ελληνικής Οικονομίας.
Μάθημα 2ο
Οι Ιδιομορφίες και τα Παρεπόμενα της Ανάπτυξης. Θέματα Παραγωγής και Εισοδήματος.
Μάθημα 3ο
Σημεία και Τέρατα  Δημοσιονομικού Ενδιαφέροντος. Η Ελλάδα των Ελλειμμάτων και των Χρεών.
Μάθημα 4ο
Ο Υπηρέτης. Θέματα Χρηματοπιστωτικού Ενδιαφέροντος
 

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής του σεμιναρίου:
  • Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012
  • Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012
  • Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012
  • Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012
BIOS Cinematheque
Έναρξη: 19.00
Είσοδος ελεύθερη
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε με το γραφείο Τύπου του BIOS : T: 2103425335, press @ bios.gr