Κύριε όχι μ’ αυτούς.


Σε σημερινό του άρθρο ο Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης Γ.Α. Παπανδρέου, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Ε. Βενιζέλος, επιχειρεί να πείσει για μια ακόμα φορά τον ελληνικό λαό για το σωστό της ακολουθούμενης “κυβερνητικής» πολιτικής” ως προς την επιλεχθείσα λύση για την έξοδο της χώρας από την παρούσα κρίση. Όπως σημειώνει ο Αντιπρόεδρος , μια κρίση «βαθιά και πολυεπίπεδη. Δεν είναι κρίση μόνον οικονομική, ούτε    πολύ λιγότερο κρίση απλώς δημοσιονομική. Είναι κρίση ηθική και υπαρξιακή…» και άλλα πολλά.
Θα μπορούσα να συμφωνήσω με τη γνωμάτευση. Όμως πουθενά δεν αναφέρονται οι υπεύθυνοι αυτής της κρίσης. Θα μπορούσα να συμφωνήσω ότι και η ελληνική κοινωνία ασθενεί αλλά αυτό οφείλεται στο ότι μολύνθηκε πρωτίστως από την πολιτική της ηγεσία και κυρίως από αυτήν που άσκησε κυβερνητική εξουσία . Ο Αντιπρόεδρος είναι προβεβλημένο μέλος του πολιτικού συστήματος και συνεπώς μέρος και μάλιστα δομικό του προβλήματος . Ρητορεία λοιπόν για όλα , αλλά για το προκείμενο εκκωφαντική σιωπή. Να δούμε όμως τι λέει  ο Ποιητής για το προκείμενο:
«Ο άνθρωπος είναι μαλακός και διψασμένος σαν το χόρτο,
Άπληστος σαν το χόρτο, ρίζες τα νεύρα του και απλώνουν.
Σαν έρθει ο θέρος
Άλλοι φωνάζουνε για να ξορκίσουν το δαιμονικό
Άλλοι μπερδεύονται μες στ’ αγαθά τους, άλλοι ρητορεύουν…»
Ένα δεύτερο σημείο που επίσης είναι σημαντικό . Γράφει ο Αντιπρόεδρος : «Η χώρα πρέπει να οργανωθεί και πάλι εκ του μηδενός. Να ξαναγράψει τους βασικούς κανόνες , το ίδιο το κοινωνικό συμβόλαιο που λειτουργεί ως θεμέλιο της Πολιτείας..».
Και σε αυτό το σημείο θα μπορούσα να συμφωνήσω. Όμως με μια διαφορά που πάλι μου την υποδεικνύει ο Ποιητής:
« Κύριε όχι μ’ αυτούς, η φωνή τους
Δεν βγαίνει καν από το στόμα τους.
Στέκεται εκεί κολλημένη σε κίτρινα δόντια.
…………..
Κύριε όχι μ’ αυτούς. Ας γίνει αλλιώς το Θέλημά σου»
Υστερόγραφο : Ο Ποιητής Γ. Σεφέρης, Ημερολόγια Καταστρώματος Β.
Κώστας Μελάς  31.10.2011