Να ’μαστε πάλι εδώ …. Οικονομία

 

Μετά τον επικοινωνιακό βομβαρδισμό περί ισχυρής, ανταγωνιστικής και σταθερά βιώσιμης οικονομίας, σιγά σιγά άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκθέσεις, άρθρα και δημοσιεύματα κυρίως στο διεθνή τύπο που επιχειρούν να προχωρήσουν λίγο παραπέρα από το, καλλωπισμένο και εντέχνως ωραίο επιφαινόμενο, και να βγάλουν στην πρώτη σειρά τα πραγματικά διαχρονικά προβλήματα που συνεχίζουν να  κατατρέχουν την ελληνική οικονομία και την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τι έχει λοιπόν να επιδείξει η κυβέρνηση στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης;

Ένα μέσο ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ στην πενταετία 1,72%. Δεν τον λες και κάτι το θαυμαστό. Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι ο ρυθμός είναι υψηλότερος  από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Σωστά. Όμως η κυβέρνηση ξεχνά ότι η οικονομία μέχρι και το 2018 ήταν σε καθεστώς μνημονίων και είχε απωλέσει το 27,3% του ΑΕΠ (σε τιμές αναφοράς 2015). Ενώ η ΕΕ είχε αυξήσει το ΑΕΠ κατά 17,0% και επομένως η αλγεβρική διαφορά εκτινάσσεται στο 47,4%. Μια οικονομία σε τόσο μεγάλη συρρίκνωση είναι εύκολο να εκτιναχθεί μετά την τόσο μεγάλη συμπίεση. Όμως ο μέσος ετήσιος ρυθμός  μεγέθυνσης 1,72% δεν  ονομάζεται και εκτίναξη!!! Με απλά λόγια αναμενόμενο ήταν η μεγαλύτερη μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ από τις χώρες τις ΕΕ οι οποίες ως κατά κύριο λόγο βιομηχανικές χώρες πλήγεισαν πολύ περισσότερο από την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας, την αύξηση των τιμών της ενέργειας, τα περιοριστικά δασμολογικά μέτρα, και τις γενικότερες γεωπολιτικές αβεβαιότητες.

Μείωση του λόγου ΔΧ/ΑΕΠ κατά περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες κάτι το οποίο οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στη μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού (κυρίως  μειώθηκε την περίοδο 2021-2022). Όμως Το δημόσιο χρέος ( ως ποσοστό του ΑΕΠ) παραμένει το υψηλότερο της ΕΕ και ένα από τα υψηλότερα διεθνώς.

Η χώρα επανήλθε στην επενδυτική βαθμίδα, οι αγορές ψηφίζουν Ελλάδα και βλέπουν ευκαιρίες και προοπτική. Όμως :

Το υπόδειγμα που άρχισε να εφαρμόζεται με τα μνημόνια και συνεχίζεται και με την κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζεται στο εξής τρίπτυχο : αύξηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, εισροές ΑΞΕ, και χαμηλές αμοιβές εργασίας. Οι χαμηλές αμοιβές εργασίας είναι απαραίτητες για τη στήριξη των εξαγωγών (αγαθών και υπηρεσιών) δεδομένου ότι η παραγωγικότητα παραμένει χαμηλή λόγω των ποσοτικά ολίγων επενδύσεων αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των επενδύσεων κυρίως των ΑΞΕ (κατευθύνονται στα ακίνητα, real estate, τουρισμό, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες). Το μέλλον αυτού του υποδείγματος είναι προδιαγραμμένο: διεύρυνση των ανισοτήτων, και συνεπώς  δυσκολίες διευρυμένης  αναπαραγωγής του ίδιου του κεφαλαίου, το οποίο για την ώρα στηρίζεται στον τουρισμό και στους πόρους του ΤΑΑ.

DNEWS ΤΕΤΑΡΤΗ 01 ΜΑΙΟΥ 2024

Exit mobile version