Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου 2019

Η ανισοκατανομή του εισοδήματος …και όχι μόνο είναι τα προβλήματα που δημιούργησε η Παγκοσμιοποίηση.


Η παγκοσμιοποίηση  δεν είναι η μόνη περίοδο κατά την οποία παρατηρείται μεγέθυνση του ΑΕΠ. Οι  οικονομολόγοι που εκφράζονται θετικά  για τις οικονομικές εξελίξεις στον  πλανήτη τα τελευταία τριάντα χρόνια, αναφερόμενοι  στη μακροχρόνια εξελικτική -σχεδόν φυσική-  εξέλιξη του ΑΕΠ και του κατά κεφαλή ΑΕΠ, χρειάζεται να μελετήσουν συγκριτικά,  και τα αντίστοιχα μεγέθη πχ την περίοδο 1960-1990. Αν το κάνουν θα αντιληφθούν ότι η αύξηση του κατά κεφαλή εισοδήματος υπήρχε και πριν την περίοδο της λεγόμενης Παγκοσμιοποίησης( Γράφημα 1). Και μάλιστα με μεγαλύτερους ρυθμούς από αυτούς των τελευταίων τριάντα χρόνων (Γράφημα 2).

Γράφημα 1.


 

Γράφημα 2


 


Επομένως κανείς δεν αμφισβητεί ότι η παγκόσμια οικονομία μεγεθύνεται. Το πρόβλημα συνίσταται στην  κατανομή του παραγόμενου εισοδήματος. Κανείς σήμερα (ούτε το ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΗΕ) δεν το αρνείται. Η αυξημένη ανισοκατανομή  του εισοδήματος αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της σταθερότητας του ίδιου του συστήματος. (https://slpress.gr/oikonomia/oi-vlaveres-synepeies-tis-megalis-anisokatanomis-ton-eisodimaton/  και  https://slpress.gr/oikonomia/pagkosmiopoiisi-perissotera-kerdi-ligoteres-ependyseis-mikroteroi-misthoi/   Διαπιστώνονται αυξημένες ανισότητες κατανομής  εντός των χωρών και ανισότητες μεταξύ των χωρών μετρούμενες με το κατά κεφαλή εισόδημα.
       Στα παρακάτω Γραφήματα παρουσιάζεται η εξέλιξη της ανισοκατανομής του εισοδήματος στις χώρες BRICS που θεωρούνται ότι καλύτερο έχει να δείξει η περίοδος της παγκοσμιοποίησης από την άποψη της μεγέθυνσης του ΑΕΠ. Η αύξηση της ανισοκατανομής είναι εμφανής δια γυμνού οφθαλμού.

 Γράφημα 3
 ΧΩΡΕΣ BRICS
Μερίδιο εισοδήματος του κατώτατου 50%  κλιμακίου

 


Πηγή: World Inequality Database

Γράφημα 4
ΧΩΡΕΣ BRICS
Μερίδιο εισοδήματος του ανώτατου 10%  κλιμακίου

 

Πηγή: World Inequality Database

Γράφημα 5
ΧΩΡΕΣ BRICS
Μερίδιο εισοδήματος του μεσαίου 40%  κλιμακίου

 
Πηγή: World Inequality Database


Γράφημα 6
ΧΩΡΕΣ BRICS
Μερίδιο εισοδήματος του ανώτατου 1% κλιμακίου

 

Πηγή: World Inequality Database


Γράφημα 7
ΧΩΡΕΣ ΕΕ
Μερίδιο εισοδήματος του ανώτατου 1% κλιμακίου

 

Πηγή: World Inequality Database

Το ίδιο συμβαίνει και με τις χώρες της ΕΕ (Γραφήματα 8,9,10,11) στις οποίες το οικονομικό υπόδειγμα είναι διαφορετικό από το αγγλοσαξωνικό αντίστοιχο.


Γράφημα 8
ΧΩΡΕΣ ΕΕ
Μερίδιο εισοδήματος του ανώτερου 10% κλιμακίου
 


Πηγή: World Inequality DatabaseΓράφημα 9
ΧΩΡΕΣ ΕΕ
Μερίδιο εισοδήματος του μέσου 40% κλιμακίου

 

Πηγή: World Inequality Database

Γράφημα 10
ΧΩΡΕΣ ΕΕ
Μερίδιο εισοδήματος του κατώτατου 50% κλιμακίου

 


Πηγή: World Inequality Database

Γράφημα 11

 Γράφημα 12
Χώρες με κατά κεφαλή εισόδημα κάτω από 1000 δολάρια (2018)

 
 Πηγή: World Bank

Εκτός όμως από την αυξημένη ανισοκατονομή του εισοδήματος, η περίοδος της παγκοσμιοποίησης είναι συνώνυμη με την τρομακτική εξάπλωση της διαφθοράς σε πλανητικό επίπεδο (https://slpress.gr/oikonomia/sistimiki-diafthora-i-skoteini-opsi-toy-neofileleytherismoy/).
Είναι συνώνυμη με τη διάλυση του δημοσίου νοικοκυριού ο οποίος αποτελεί τον πυρήνα της δημοκρατικής διακυβέρνησης (Κ. Μελάς, Ιδιωτικοποιήσεις και Δημόσιο Νοικοκυριό, Εισαγωγή στο Elmar Altvater: Παγκοσμιοποίηση, Ιδιωτικοποιήσεις και Δημόσια Αγαθά, εκδόσεις The Monthly Review Imprint 2006).  
Είναι συνώνυμη με τη διάλυση των βασικών πυλώνων της λεγόμενης «φιλελεύθερης δημοκρατίας» δηλαδή της ίδιας της ελευθερίας και στη συνέχεια  των αστικών, κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων( Κ. Μελάς, Η Σαστισμένη Ευρώπη, εκδόσεις Εξάντας 2009).
Είναι συνώνυμη με τον απαλφαβητισμό (σε μια εποχή που ονομάζεται εποχή της γνώσης), με την απάθεια για τη ζωή , την  συνεχή αναζήτηση της αυθεντικότητας του εαυτού που όμως ,η σημερινή αυθεντικότητα, δεν είναι προϊόν παιδείας και άσκησης , όπως την περίοδο της αστικής κυριαρχίας αλλά είναι προϊόν αστάθμητων , μεταβαλλόμενων , αλλεπάλληλων  και συνεχών αυτοσχεδιασμών (Κ. Μελάς – Γ. Παπαμιχαήλ, Το Ανυπόφορο Βουητό του Κενού, εκδόσεις Αγγελάκη 2016).