Κυριακή, 7 Ιουλίου 2019

Ποια είναι τα αποτελέσματα της μείωσης των φορολογικών συντελεστών στις ΗΠΑ; Μηνύματα προς τους ντόπιους μιμητές.Μετά από 18 μήνες από την εφαρμογή της πραγματικά μοναδικής μεταρρύθμισης της προεδρίας Τραμπ, της φορολογικής, υπάρχουν ικανά στοιχεία για να κριθεί η αποτελεσματικότητα της. Η αξιολόγηση δείχνει πολλά ανησυχητικά αποτελέσματα. Ήδη η Jp Morgan Morgan Stanley, και η Moody's. εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα της φορολογικής μεταρρύθμισης. Στα ίδια βήματα και οι εκτιμήσεις των ερευνητικών υπηρεσιών για την οικονομία του αμερικανικού κογκρέσου. Η γενική εκτίμηση είναι ότι η φορολογική μεταρρύθμιση κοστίζει πολύ, παράγει λίγο και οι πόροι από τη μείωση των φόρων καταλήγουν σε λάθος τσέπες.
Όπως είναι γνωστό με τη φορολογική μεταρρύθμιση του Τραμπ, μειώθηκε ο φόρος στα κέρδη των επιχειρήσεων από 35,0% στο 21,0%. Στην πραγματικότητα λίγες επιχειρήσεις πλήρωναν φόρο επί των κερδών ύψους 35,0%. Σύμφωνα με τα στοιχεία  των ερευνητικών υπηρεσιών για την οικονομία του αμερικανικού κογκρέσου το τελευταίο τρίμηνο του 2017, το αμερικανικό δημόσιο (υπουργείο οικονομικών) εισέπραξε 264 δις δολάρια από την φορολογία των επιχειρηματικών κερδών. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 , με την μεταρρύθμιση σε εφαρμογή, εισέπραξε λίγο περισσότερο από τα μισά, 146 δις δολάρια. Κάνοντας προβολές, σε βάθος δεκαετίας, η συγκεκριμένη υπηρεσία του αμερικανικού κογκρέσου, υπολογίζει ότι με αυτό το ρυθμό θα υπάρξει επιβάρυνση του δημοσίου χρέους θα ανέλθει σε 1.800 δις δολάρια.
Η αγαπητή ιδέα του Τραμπ και όλης της νεοκλασικής – νεοφιλελεύθερης  σκέψης ότι οι μειώσεις των συντελεστών φορολογίας και συνεπώς οι μειώσεις των συνολικών φορολογικών εσόδων ,καλύπτονται μέσω της μεγέθυνσης του ΑΕΠ που δημιουργούν, καταρρίπτεται άμεσα από τους οικονομολόγους του κογκρέσου. Για να καλυφθεί «η τρύπα» που ανοίγει η μείωση των φορολογικών συντελεστών η αμερικανική οικονομία θα πρέπει να μεγεθύνεται με ρυθμό 6,7% !!! Ένας ρυθμός που καθόλου δε φαντάζει εφικτός, δεδομένου ότι σήμερα βρίσκεται στο 2,9%, που αποτελεί έναν ρυθμό καθόλου ευκαταφρόνητο. Σύμφωνα πάντα με τους οικονομολόγους του αμερικανικού κογκρέσου από αυτό το 2,9% του ρυθμού μεγέθυνσης μόνο το 0,3% μπορεί να αποδοθεί στα φορολογικά μέτρα του Τραμπ.   

Υπάρχει όμως και μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση: που έχουν καταλήξει τα χρήματα από τη μείωση της φορολογίας;  
Ο Τραμπ είχε υποσχεθεί ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα καθιστούσε πλουσιότερο το μέσο Αμερικανό (κατά μέσο όρο 4 χιλιάδες δολάρια τον χρόνο) και θα προκαλούσε ποταμούς επενδύσεων. Ας δούμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα.
Σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018, οι πραγματικοί μισθοί (εξαιρούνται οι μισθοί των μάνατζερ) αυξήθηκαν μόνο κατά 0,7%. Σαφέστατα ένα αποκαρδιωτικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι η οικονομική μεγέθυνση καλά κρατεί από το 2010, η ανεργία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και η στασιμότητα των μισθών μόνιμη κατάσταση. Και με το νέο φορολογικό πλαίσιο οι εργαζόμενοι δεν αποκομίζουν τίποτε. Τα τελευταία 8 έτη οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 8,1% (μέσος όρος0 και ο πληθωρισμός 8,01%. Η φορολογική γενναιοδωρία του Τραμπ τους τελευταίους 18 μήνες δεν εισέφερε τίποτε στον μισθό των εργαζομένων. Υπήρχε η υπόσχεση ότι οι επιχειρήσεις θα έδιναν μπόνους στο τέλος του οικονομικού έτους ως μερική μεταβίβαση των φορολογικών μειώσεων. Κατά μέσο όρο κάθε εργαζόμενος έλαβε 28 δολάρια.
Και με τις επενδύσεις τι έγινε; Στην αρχή υπήρξε μια άνοδος. Στη συνέχεια σταμάτησε. Στο πρώτο τρίμηνο  του 2019  οι επενδύσεις παρουσίασαν ρυθμό αύξησης 2,7% δηλαδή το ½ του μέσου ρυθμού των τελευταίων δέκα ετών. Το μεγαλύτερο μέρος των «κερδών» από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών «επενδύθηκε» κατά τον πλέων αντιπαραγωγικό τρόπο : οι επιχειρήσεις το χρησιμοποίησαν για επαναγορά των ίδιων μετοχών. Η επαναγορά μετοχών δεν προκαλεί άνοδο της οικονομίας, είναι μόνο ένα καθαρό δώρο στους μετόχους. Αυτό που παρατηρείται σήμερα στις ΗΠΑ είναι μια τεράστια ανακατανομή πλούτου: από το αμερικανικό δημόσιο (υπουργείο οικονομικών) που μειώνει τους φορολογικούς συντελεστές προς το 10,0% των Αμερικανών που κατέχουν το 84,0%  του συνόλου των μετοχών.
Φαίνεται λοιπόν, ότι επιβεβαιώνονται όλα όσα είχαμε υποστηρίξει σε παλαιότερα άρθρα μας (http://www.kostasmelas.gr/2017/12/blog-post_25.html  και http://www.kostasmelas.gr/2018/01/blog-post_4.html  ).