Παρασκευή, 5 Απριλίου 2019

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΔΙΑΛΕΞΗ
Ο Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης-Προστασίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ο.Κ.Α.Π.Α., του Δήμου Φιλοθέης- Ψυχικού,  σας προσκαλεί
στη διάλεξη του Κώστα Μελά με θέμα:

«‘Οικονομία και Κοινωνία  στην μακρά περίοδο της γεωγραφικής  ολοκλήρωσης του Ελληνικού Κράτους (1830- 1922)».

Η σταδιακή γεωγραφική ολοκλήρωση της χώρας κυρίως μέσω συνεχών πολέμων και αλλεπάλληλων πολεμικών προετοιμασιών συνιστά  μία ιδιαιτερότητα όσον αφορά τον σχηματισμό και τη λειτουργία του ελληνικού κράτους. Τα δημοσιονομικά προβλήματα, τα ελλείμματα και το χρέος, η οργανική ενσωμάτωση των υποδομών των διαφορετικών περιοχών, η ομογενοποίηση των πολιτικών προτύπων των κατοίκων των «νέων περιοχών», , επίσης αποτελούν σημεία ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος που απαιτούν προσεκτική μελέτη. Η ισχνή και αργή εμφάνιση μικρών βιοτεχνιών- βιομηχανιών προς το τέλος του 19ου αιώνα, το μονοπώλιο της Εθνικής τράπεζας , ο οικονομικός ρόλος των ομογενών σε μια κοινωνία που κυριαρχεί κατά 70,0% ο αγροτικός πληθυσμός υποδεικνύουν έντονες διαφορές με τις αντίστοιχες χώρες της Δυτικής Ευρώπης.  
Ακόμη αυτό το μικρό και νεοσύστατο κράτος, με κατοίκους κυρίως φτωχούς αγρότες και ψαράδες και με βασιλιά από την Ευρώπη, είναι από τα πρώτα κράτη στα οποία καθιερώνεται η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και παραχωρείται το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους άρρενες κατοίκους πολύ νωρίς σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Το γεγονός αυτό έχει τεράστια σημασία για τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.


Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 09. Απριλίου 2019, και ώρα 19,00 στο
Σπυροπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο ,Αγ. Σοφίας 1, Νέο Ψυχικό, τηλ.: 210 6749 137