Παρασκευή, 10 Αυγούστου 2018

Ο Τραμπ επιτείνει τις ασφυκτικές συνθήκες της τουρκικής οικονομίας
Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα κοντά στις 6,9 λίρες ανά δολάριο καθώς η επιδείνωση της διαμάχης με τις ΗΠΑ και οι εντεινόμενες ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας πλήττουν και πάλι το νόμισμα.
Με την εντολή να διπλασιαστούν οι δασμοί στις τουρκικές εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα έδωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος Τραμπ δημιουργούνται πλέον ασφυκτικές συνθήκες για την τουρκική οικονομία. 
«Μόλις έδωσα εντολή για διπλασιασμό των δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο όσον αφορά την Τουρκία καθώς το νόμισμά της, η τουρκική λίρα, υποχωρεί ραγδαία έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας!» ανέφερε ο Τραμπ στην ανάρτησή του στο Twitter. «Το αλουμίνιο θα είναι τώρα 20% και ο χάλυβας 50%. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτόν τον καιρό», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ..
Οι δηλώσεις Τραμπ επέτειναν ακόμη περισσότερο την πτώση της τουρκικής λίρας που κατέγραψε υποχώρηση 19% έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας ανερχόταν σε 6,6115 για ένα δολάριο στις 16.35 ώρα Ελλάδας και βρέθηκε στο 6,87 μετά την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ.
Η ανακοίνωση του Τραμπ ήρθε μία μόλις ώρα μετά τις δραματικές εκκλήσεις του Προέδρου Ερντογάν  προς τους πολίτες της να υπερασπιστούν τη χώρα τους σε αυτό που αποκάλεσε οικονομικό πόλεμο εναντίον της Τουρκίας. Μάλιστα δήλωσε χαρακτηριστικά ότι « αυτοί έχουν το δολάριο και εμείς τη θρησκεία μας» σε μια προσπάθεια να συγκρατήσει την ολοένα αυξανόμενη αγανάκτηση μεγάλης μερίδας τούρκων πολιτών που πλήττονται όλο και περισσότερο από την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική του Ερντογάν.
Παράλληλα ο Τούρκος Υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ είχε ανακοινώσει νωρίτερα  εξοικονομήσεις ύψους 35 δισεκατομμυρίων λιρών (περίπου 5,6 δισ. δολαρίων) στον δημόσιο τομέα -τόσο μέσω περιστολής δαπανών όσο και μέσω αυξημένων εσόδων- σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αγορές και να δημιουργήσει συνθήκες στήριξης της τουρκικής λίρας. Συγχρόνως δήλωσε ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία της ΚΤ από πολιτικές παρεμβάσεις σε μια προσπάθεια να ευθυγραμμισθεί με τις απαιτήσεις των διεθνών αγορών. Κατανοητό ότι δεν αρκεί μια δήλωση να μεταβληθεί το κλίμα τη στιγμή που τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα τουρκικά ομόλογα ξεπέρασαν και τα αντίστοιχα ελληνικά (Γραφική παράσταση 1).
Γραφική παράσταση 1

 

Οι δηλώσεις , ωστόσο, δεν κατάφεραν να ενισχύσουν ιδιαίτερα την ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος. Στη συνέχεια ήρθαν οι δηλώσεις Τραμπ που χειροτέρεψαν άρδην την κατάσταση. Το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο, διότι οι συνέπειες έχουν ήδη «σωματοποιηθεί» και αρχίζουν να φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού. Ήδη η ΕΚΤ έχει αρχίσει να ανησυχεί για την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο τουρκικό χρέος. Στη Γραφική παράσταση 2 , παρουσιάζεται η συνολική έκθεση των Ξένων Τραπεζών , το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 225,4 δις δολάρια. Οι ισπανικές τράπεζες είναι οι πλέον εκτεθειμένες στον τουρκικό κίνδυνο (82,3 δις δολάρια) ακολουθούμενες από τις αντίστοιχες του ΗΒ , των ΗΠΑ, Γερμανίας και Ιταλίας. Από τη στιγμή που η Τουρκική οικονομία έχει εισέλθει στη πρώτη σελίδα των διεθνών μέσων οι προοπτικές είναι εντελώς δυσοίωνες. 

 Γραφική παράσταση 2

 


Πηγή: Bank of International Settlement