Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2018

Η αύξηση των επιχειρηματικών κερδών οδηγεί την άνοδο των τιμών των μετοχών στις ΗΠΑ.Ο δείκτης  Dow Jones Industrial Index, έκλεισε το 2017, με κέρδη 25,0% σε σχέση με το 2016. Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από το 2013 , μάλιστα εν μέσω ενός αβέβαιου γεωπολιτικού περιβάλλοντος αλλά και μιας προεδρίας με απρόσμενες κινήσεις. Οι επενδυτές αδιαφόρησαν για όλες αυτές τις ειδήσεις και ακολούθησαν τον απλό δρόμο των οικονομικών αποτελεσμάτων των αμερικανικών επιχειρήσεων. Όπως φαίνεται στη Γραφική παράσταση 1, τα κέρδη (μετά από φόρους - κόκκινη γραμμή - μέτρηση στο δεξιό κάθετο άξονα) των αμερικανικών επιχειρήσεων, αυξήθηκαν από το χαμηλό σημείο το τέταρτο τρίμηνο του 2008, περίπου κατά 176,0%. Παράλληλα  ο δείκτης Dow Jones Industrial Index αυξάνεται συνεχώς από το πρώτο τρίμηνο του 2009. Μέχρι το τέλος του 2017  παρουσιάζει   αύξηση 182,0% παρακολουθώντας βήμα-βήμα, την πορεία των επιχειρηματικών κερδών.
Τα επιχειρηματικά κέρδη, αποτελούν, όπως είναι φυσικό, τη βασική  ένδειξη, για τους επενδυτές , ότι η αξία των μετοχών θα αυξηθεί γεγονός που συμβάλλει στο να αυξηθεί η ζήτησης τους. Παράλληλα, τα αυξημένα κέρδη των επιχειρήσεων επιτρέπουν στις ίδιες να αγοράσουν μέρος των ίδιων μετοχών συμμετέχοντας στην περαιτέρω αύξηση του χρηματιστηριακού δείκτη, αποκομίζοντας μεγαλύτερα κέρδη από αυτό το παίγνιο. Ακόμη τα κέρδη αυτά , καταλήγοντας σε άτομα με ισχυρή οικονομική επιφάνεια (κάτοχοι των μετοχών) , δίνοντας τη δυνατότητα , μέσω της συσσωρευμένης ρευστότητας να συνεχίσουν το παιχνίδι στο χρηματιστήριο. Υπολογίζεται ότι το 80,0% των μετοχών που διακινούνται στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης , το κατέχει το 10,0% του πληθυσμού.  
Στις ΗΠΑ, μετά την κρίση του 2007-8, η ανάκαμψη της οικονομίας οδηγείτε καθαρά από την αύξηση των κερδών (profit-led recovery), η οποία αποτελεί αιτία και αποτέλεσμα της τεράστιας ανόδου των τιμών των  μετοχών.
Πάντως η ανάκαμψη της οικονομίας στις ΗΠΑ, δεν συνοδεύτηκε από αύξηση των μισθών των εργαζομένων. Το αντίθετο έγινε. Οι μισθοί έμειναν στάσιμοι , οι οικονομικές  ανισότητες μεγάλωσαν , η κατανομή του εισοδήματος δεν βοήθησε σε μια περισσότερο ισορροπημένη ανάπτυξη της οικονομίας.
Τα νέα φορολογικά μέτρα του προέδρου Τραμπ, βαδίζουν στο ίδιο μονοπάτι.  Η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις , μάλλον θα επιτρέψει τη συνέχιση της παραγωγής κερδών και πιθανά και ανόδου των τιμών των μετοχών. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα αντέξει η αμερικάνικη οικονομία να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο. 

                              Γραφική παράσταση 1