Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2016

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην εκλογή του Donald Trump.


Τις δύο πρώτες εβδομάδες μετά την εκλογή του  Donald Trump, οι αγορές αντέδρασαν θετικά παρά τις αντίθετες προβλέψεις πολλών αναλυτών. Οι φόβοι τους δεν επιβεβαιώθηκαν. Η  Wall Street συνέχισε ανοδικά σε ιστορικά υψηλά. Οι μικρές επιχειρήσεις στα ύψη λόγο του ενδιαφέροντος των επενδυτών για τις προστατευτικές ιδέες του νέου προέδρου. Οι πρώτες ύλες ζουν μια νέα περίοδο εμπιστοσύνης.
Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες   : Dow Jones ( 19000), ο S&P500 (2.198,18) και ο Nasdaq (5.368,86) παρουσίασαν εξαιρετική άνοδο. Μαζί τους και ο δείκτης της μικρότερης κεφαλαιοποίησης Russell 2000.

Εξέλιξη Dow Jones.Έχουν δημιουργηθεί θετικές προσδοκίες, γύρω από τις θέσεις του νέου προέδρου για δημοσιονομικά κίνητρα, αλλά και από τα αποτελέσματα των αμερικανικών επιχειρήσεων του τελευταίου τριμήνου.

Ειδικά, ο δείκτης Russell 2.000 που αφορά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (με κεφαλαιοποίηση κάτω από 1 δις δολάρια) από την ημερομηνία εκλογής του Donald Trump έχει κερδίσει 10,0%. Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν επικεντρώσει τις δραστηριότητές τους στην εγχώρια αγορά και είναι σχετικά απαλλαγμένες από τις διακυμάνσεις του δολαρίου. Οι εξαγγελίες του νέου προέδρου για προστατευτικά μέτρα αφορά κυρίως τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, γεγονός που δημιουργεί, για την ώρα, θετικές προσδοκίες.  
Εξέλιξη Russell 2.000Οι τομείς που έχουν δημιουργήσει τις μεγαλύτερες προσδοκίες από την ημέρα της εκλογής του Donald Trump, είναι ο χρηματοπιστωτικός και οι κατασκευές. Οι λόγοι είναι ότι στο σχεδιασμό του νέου προέδρου βρίσκεται η απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και ο σχεδιασμός για επενδύσεις στις υποδομές καθώς και μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε μια αλυσίδα από αιτίες και αποτελέσματα που έχει προκαλέσει αυτή την ευφορία. 
Οι τομείς που έχουν δημιουργήσει τις μεγαλύτερες προσδοκίες από την ημέρα της εκλογής του Donald Trump, είναι ο χρηματοπιστωτικός και οι κατασκευές. Οι λόγοι είναι ότι στο σχεδιασμό του νέου προέδρου βρίσκεται η απορρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα και ο σχεδιασμός για επενδύσεις στις υποδομές καθώς και μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε μια αλυσίδα από αιτίες και αποτελέσματα που έχει προκαλέσει αυτή την ευφορία. 
Βεβαίως , οι μέχρι τώρα σχηματιζόμενες θετικές προσδοκίες , αφορούν μόνο προθέσεις σε επίπεδο πολιτικών εξαγγελιών. Η πραγματοποίηση τους αργεί και είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι μελλοντικές εξελίξεις.


Οι λόγοι αυτών των εξελίξεων είναι εύκολο να  εντοπισθούν: απλά οι επενδυτές αποσύρονται από τις αναδυόμενες αγορές και κατευθύνουν τα κεφάλαιά τους στον ανεπτυγμένο κόσμο, καθώς το δολάριο, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων και η Wall Street παρουσιάζουν σημαντική άνοδο μετά τη νίκη του Τραμπ στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Οι εξαγγελίες του νέου πρόεδρου για χαλαρό ρυθμιστικό και φορολογικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά τους επιχειρηματικούς ομίλους και οι υποσχέσεις του για κρατικές επενδύσεις στον τομέα των υποδομών έχουν ενισχύσει τις αποδόσεις, κυρίως στις αμερικανικές αγορές, εις βάρος των αναδυόμενων αγορών στην Ασία και στη Λατινική Αμερική.

Μόνον το πρώτο δεκαπενθήμερο μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αναλαμβάνει προεδρικά καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, σημειώθηκαν εκροές 11 δισ. δολαρίων από μετοχές και ομολόγα των αναδυόμενων αγορών της Ασίας. Οι μεγαλύτερες ρευστοποιήσεις θέσεων, μετά τη νίκη του Τραμπ, εντοπίζονται στην Ινδία και ακολούθως στην Ταϊλάνδη, στην Ινδονησία και στην Ταϊβάν. Παράλληλα, οι ισοτιμίες στη Λατινική Αμερική έχουν εξασθενίσει λόγω φόβων για την υιοθέτηση πολιτικών προστατευτισμού από την επικείμενη κυβέρνηση των Ρεπουμπλικανών. Ήδη ο Τραμπ ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη Συμφωνία Συνεργασίας Χωρών του Ειρηνικού (ΤΡΡ). Από τις 8 Νοεμβρίου, ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ, μέχρι χθες, το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά 11% έναντι του μεξικανικού πέσο με τους επενδυτές να δέχονται ως αληθή όσα , κατά καιρούς, ο νέος πρόεδρος έχει αναγγείλει σε σχέση με τη ΝΑΦΤΑ και το Μεξικό.
Επίσης διατυπώνεται η άποψη ότι η Ρωσία αναμένεται να είναι η μοναδική αναδυόμενη αγορά που θα κερδίσει από την πολιτική του κ. Τραμπ, με τις αγορές να στοιχηματίζουν στην κατάργηση των κυρώσεων από τις ΗΠΑ απέναντι στις ρωσικές ενεργειακές και χρηματοοικονομικές εταιρείες.