Κυριακή, 25 Οκτωβρίου 2015

Εκλογές στη Πολωνία.


Σήμερα , Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιούνται εκλογές , εκτός από την Αργεντινή, και στην Πολωνία, τη μεγαλύτερη  πληθυσμιακά χώρα της Ανατολικής Ευρώπης που ανήκει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, με την ισχυρότερη οικονομία και τη σπουδαιότερη γεωπολιτική θέση.  Μετά από 8 χρόνια στην κυβέρνηση του φιλελεύθερου φιλοευρωπαϊκού  κόμματος  Platforma Obywatelstwa, (πλατφόρμα των πολιτών),  προβλέπεται μια ριζική στροφή προς την εθνικιστική  ξενοφοβική δεξιά γεγονός που αναμένεται να διαταράξει τις μέχρι σήμερα  ευαίσθητες ισορροπίες στην ΕΕ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προηγείται με σημαντική διαφορά , πάνω από 14 ποσοστιαίες μονάδες οι εθνικοσυντηρητικοί  του κόμματος PiS (Prawo i sprawiedliwosc, Δίκαιο και Δικαιοσύνη) του οποίου ο αρχηγός , Jaroslaw Kaczynski, (ο επιζήσας δίδυμος από το αεροπορικό δυστύχημα) θεωρείται ο πιο διάσημος πολιτικός της χώρας. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο PiS περίπου 36% των ψήφων.
Το συγκεκριμένο κόμμα δεν κρύβει καθόλου τις προθέσεις του. Επιθυμούν μια Πολωνία με μεγαλύτερη εθνική αυτοπεποίθηση. Επιτίθενται στην ΕΕ υποστηρίζοντας ότι κυριαρχείται από τον άξονα Γερμανίας – Γαλλίας. Θεωρούν τους εαυτούς τους υποστηρικτές της εθνικής κυριαρχίας και τα παραδοσιακά ήθη. Υποστηρίζονται ανοικτά από την Καθολική Εκκλησία , η οποία ως γνωστόν , έχει μεγάλη δύναμη (μάλιστα βρίσκεται στον αντίποδα των τελευταίων ανοιγμάτων του Πάπα Φραγκίσκου). Οι απόψεις του βρίσκονται πολύ κοντά στις απόψεις του Ούγγρου πρωθυπουργού  Viktor Orbàn, μάλιστα ένα από τα βασικά του συνθήματα είναι το «να φέρουμε τη Βουδαπέστη στη Βαρσοβία».
Είναι βέβαιον ότι με την εκλογική νίκη του PiS, θα αυξηθούν άρδην τα προβλήματα στην ΕΕ, δεδομένου ότι θα μεταβληθούν οι ισορροπίες στο εσωτερικό της. Η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση των ακραίων δεξιών αντιλήψεων κυρίως στις βόρειες και ανατολικές χώρες της , αλλά και στις χώρες που βρίσκονται στο κέντρο της. Αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος σήμερα στην Ευρώπη .  Όλα τα υπόλοιπα έπονται ή είναι άνευ νοήματος.