Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

«Η Αθήνα πρέπει να σωθεί».

Ο Π. Κρούγκμαν σε πρόσφατο άρθρο του η «Αθήνα πρέπει να καταστραφεί» μας θύμισε τη γνωστή φράση του Μάρκου Πόρκιου Κάτωνα την οποία επαναλάμβανε σε κάθε ομιλία του στη Γερουσία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης της Ρώμης με την Καρχηδόνα. Υπήρχε όμως και ο αντίλογος διατυπωμένος από τον Πόπλιο Κορνήλιο Σκιπίωνα Νασικά : ‘Η Καρχηδόνα πρέπει να σωθεί». Τελικά η Καρχηδόνα καταστράφηκε αλλά το σημείο αυτό αποτέλεσε την αρχή του τέλους της Ρώμης.
Ο Νασικάς τελικά σε βάθος χρόνου επιβεβαιώθηκε.

Αν η Ελλάδα αναγκαστεί να συγκρουστεί , μια πιθανότητα που αγγίζει το 50% δεδομένων των συνεχών αρνήσεων του πυρήνα των πιστωτών να αναγνωρίσει την δική του ευθύνη και τα στρατηγικά λάθη, τα προβλήματα για την ευρωζώνη θα είναι τραγικά.
Ενώ όλοι αναφέρονται στα ελληνικά χρέη κανείς δεν ομιλεί για τις υποχρεώσεις της χώρας  μέσω του συστήματος πληρωμών «Target2» (σ.σ. χρησιμοποιείται για το διακανονισμό των συναλλαγών κεντρικών τραπεζών του ευρωσυστήματος) στην ΕΚΤ.
Τα «χρέη» του «Target 2» που οφείλει η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας στην ΕΚΤ υπολογίζονται σε 65 με 70 δις ευρώ.  Μια χρεοκοπία της Ελλάδας, η οποία θα είναι αναπόφευκτη σε ένα σενάριο Grexit, θα καταστήσει βέβαιες αυτές τις απώλειες. Ο γερμανικός λαός θα ανακαλύψει αμέσως πως ένα μεγάλο ποσό που είχε δεσμευτεί χωρίς να έχει γνώση για αυτό και χωρίς ψηφοφορία στην Bundesbank εξαφανίστηκε.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις  ένα Grexit θα κόστιζε συνολικά 287 δισ. σε όλα τα «είδη» χρέους: Target2, τα ομόλογα που έχει η ΕΚΤ, διμερή δάνεια, αλλά και δάνεια από το EFSF.
Τα γεγονότα θα επιβεβαιώσουν αυτό που ήδη υποπτεύονταν οι πολίτες, ότι οι πολιτικοί τους είπαν ψέματα για το τι σημαίνει πραγματικά η στήριξη που παρέχει η ΕΚΤ στην Νότια Ευρώπη και θα υποθέσουν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι το τέλος αυτής της ιστορίας.
Οι απαιτήσεις της Bundesbank στο Target2 της ΕΚΤ έχουν εκτοξευθεί από 443 δισ. τον Ιούλιο στα 515 δισ. στις 31 Ιανουαρίου. Θα αφήσει η Bundestag ή κάποιο κοινοβούλιο πιστώτριας χώρας τις κεντρικές τράπεζες να προμηθεύουν με απεριόριστη πίστωση μέσω του Target2 λατινικά κράτη όταν το σύστημα έχει «εκραγεί» στην Ελλάδα. Πολύ αμφιβάλω.
Ας ελπίσουμε ότι ο φόβος του «ξαφνικού θανάτου» πιθανά να λειτουργήσει θετικά και σε αυτή την περίπτωση.
Όλα αυτά δείχνουν με σαφήνεια ότι η ρήση «η Αθήνα πρέπει να καταστραφεί» δεν είναι εύκολο να γίνει πράξη. Όμως στην ιστορία υπάρχουν πλήθος γεγονότων που δείχνουν με σαφήνεια ότι  τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Άλλωστε για αυτό έχουν υπάρξει αμέτρητες καταστροφές.