Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014

Προβληματίζουν οι εξελίξεις στον πληθωρισμό της ευρωζώνης.Μετά την Ιταλία, είναι η Γερμανία και η Γαλλία οι χώρες που ανησυχούν τις χρηματοπιστωτικές αγορές από τη στιγμή που  οι τελευταίες φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους την συγκυριακή μείωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
 Οι τιμές κατανάλωσης στην Γερμανία αυξήθηκαν κατά 0,3% τον Ιούλιο, και σε ετήσια βάση στο 0,8% σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Destatis. Πρόκειται για τον χαμηλότερο πληθωρισμό από τον Φεβρουάριο του 2010. Η  Bundesbank προβλέπει πληθωρισμό 1,1% στο τέλος του 2014 , έναντι 2,0% που είναι η πρόβλεψη της ΕΚΤ. Μια μείωση που έρχεται να προστεθεί στη μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών των προηγουμένων ημερών.
Στη Γαλλία αντιθέτως οι τιμές καταναλωτή μειώνονται: τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά  -0,3% , ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 0,5%, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Insee.  
Οι τιμές κατανάλωσης μειώθηκαν και στην Ισπανία τον Ιούλιο κατά -0,3% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την ισπανική στατιστική υπηρεσία,  Inc, η οποία επιπλέον εκφράζει ισχυρούς φόβους για αντιπληθωρισμό στην Ευρώπη. Η μείωση του πληθωρισμού οφείλεται στις χαμηλές τιμές των μεταφορών, της στέγασης, των ποτών και των τσιγάρων.
Η οικονομία της Ιαπωνίας δέχθηκε μεγάλο πλήγμα , μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2014, μετά την αύξηση του ΦΠΑ από 5,0% σε 8,0% , σημειώνοντας μείωση σε πραγματικούς όρους το πρώτο τρίμηνο του 2014 κατά 1,7% και 6,8% σε ετήσια βάση. Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 5,0%. 

Τα μοναδικά θετικά νέα έρχονται από την Κίνα, όπου η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιούλιο με ετήσιο ρυθμό 9,0% , ενώ οι λιανικές πωλήσεις και οι επενδύσεις παγίων αυξήθηκαν κατά 12,2% και 17,0% αντίστοιχα το πρώτο εννεάμηνο του 2014.

Τώρα, παρά τις συγκεκριμένες εξελίξεις, ο Διοικητής της  Bundesbank, Jens Weidmann, σε συνέντευξή του στην Le Monde , επιμένει ότι για την ΕΕ δεν υπάρχει κανένα σενάριο αντιπληθωρισμού.
Η μείωση του πληθωρισμού προσδιορίζεται από τρεις παράγοντες : τη μείωση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, την ανατίμηση του ευρώ και οι εν εξελίξει δημοσιονομικές προσαρμογές σε χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Συνεπώς για τον  Jens Weidmann, δεν υπάρχει σενάριο αντιπληθωρισμού. Δύσκολο να λάβει κανείς σοβαρά τις δηλώσεις του Weidmann, όταν η πραγματικότητα άλλα δείχνει.
Δυστυχώς η Bundesbank για άλλη μια φορά βρίσκεται στον αντίποδα της ευρωπαϊκής πραγματικότητας , κοιτώντας μόνο μέσα από τα γερμανικά γυαλιά της  , τα οποία, για να είμαστε ειλικρινείς , και αυτά τελευταία δεν επιτρέπουν σωστή όραση ούτε για την γερμανική οικονομία.