Τρίτη, 17 Ιουνίου 2014

Το Λουξεμβούργο αρνείται τη συνεργασία με την ευρωπαϊκή επιτροπή για θέματα φορολογίας μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων.
100 μεγάλες πολυεθνικές φαίνεται ότι έχουν δεχθεί βοήθεια από το κράτος του Λουξεμβούργου εις βάρος των υπολοίπων χωρών της ΕΕ αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα. Η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει προχωρήσει σε διερεύνηση των παραβιάσεων αλλά και στην έλλειψη συνεργασίας του κράτους του Λουξεμβούργου σχετικά με το ζήτημα αυτό. Συγκεκριμένα  αφορά στην μαζική μεταφορά των  ευρεσιτεχνιών των μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων  σε εταιρίες καινοτομίας  με έδρα το μικροσκοπικό ευρωπαϊκό κράτος. Πάνω από 100 μεγάλες επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο μεταξύ των οποίων Apple, Google, Starbucks, Fiat . Σύμφωνα με την αμερικανική γερουσία μόνο η Apple τα τελευταία τέσσερα έτη κατάφερε να μην καταβάλει φόρους για έσοδα 74 δις δολαρίων.
Το σχέδιο είναι πολύ απλό και αφορά στα λεγόμενα  Patent boxes: η εταιρία στην οποία ανήκουν οι καινοτομίες αποτελεί μέρος μιας εταιρείας holding με έδρα το Λουξεμβούργο ενώ οι υπόλοιπες θυγατρικές του ομίλου που βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο καταβάλουν μια προμήθεια στην συγκεκριμένη λουξεμβουργέζικη εταιρεία   για να μπορούν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της. Το πλεονέκτημα συνίσταται στην  ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση που προσφέρει το κράτος του Λουξεμβούργου στα έσοδα της εταιρείας holding που δημιουργούνται με αυτές τις συναλλαγές.
Η πρακτική αυτή γεννήθηκε στο περιβάλλον των επιχειρήσεων της υψηλής ραπτικής και των μεγάλων brand names και στη συνέχεια επεκτάθηκε στις ευρεσιτεχνίες των επιχειρήσεων του αυτοκινήτου , των φαρμάκων , της μεταποίησης και άλλων. Το κράτος του Λουξεμβούργου επικαλέσθηκε το δικαίωμα στη φορολογική εχεμύθεια και αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές αρχές σε αντίθεση με την Ιρλανδία και την Ολλανδία. Η ευρωπαϊκή επιτροπή εγγυήθηκε την εχεμύθεια στα δεδομένα αλλά το κράτος του Λουξεμβούργου αρνήθηκε και σε αυτή την περίπτωση να εκχωρήσει τα στοιχεία. Συνεχίζει έτσι να προσφέρει την απαλλαγή από την φορολόγηση του 80,0% των εσόδων που παράγονται από ευρεσιτεχνίες, από brand names, από domain στο Internet και άλλες πατέντες του software.
Τα τελευταία 10 έτη, πολλά κράτη εισήγαγαν ειδικά καθεστώτα σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα , θεωρώντας ότι αυτά  αποτελούν κίνητρα για την ανάπτυξη της έρευνας. Πρόσφατα , το ΗΒ μείωσε στο 10,0% τη φορολογία των patent boxes, ένας συντελεστής φορολόγησης πολύ χαμηλότερος από το 21,0% που προσφέρει στις επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό η ιταλική Fiat  μετέφερε την έδρα της στο Λονδίνο αλλά και ο αμερικάνικος φαρμακευτικός κολοσσός  Pfizer προσπάθησε να μεταφέρει την (φορολογική) έδρα του στο Λονδίνο μέσω της εξαγοράς της Astra Zeneca. Η Pfizer μόνο από τη χαμηλότερη φορολόγηση των ευρεσιτεχνιών θα εξοικονομούσε 1,4 δις δολάρια.
Όμως, επιτέλους μετά από χρόνια,  η επιτροπή ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής επιτροπής έχει πεισθεί ότι τα συγκεκριμένα φορολογικά καθεστώτα δεν βοηθούν την ανάπτυξη της έρευνας αλλά μόνο τα κέρδη των επιχειρήσεων. Βεβαίως μην περιμένετε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οι πολυεθνικές επιχειρήσεις αποτελούν τους φορείς της παγκοσμιοποίησης και της σημερινής οικονομικής πραγματικότητας γεγονός προσδιορίζει με ακρίβεια το δομικό ρόλο τους σε αυτή τη φάση της παγκόσμιας οικονομίας.Επομένως ας μην περιμένουμε σοβαρά αποτελέσματα. Ας βαστούμε πολύ μικρό καλάθι.