Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014

Γενναίος νέος κόσμος.Η ιταλική κυβέρνηση του Mateo Renzi , έχει εισαγάγει για ψήφιση στη Βουλή (έχει ήδη ψηφιστεί στη Γερουσία) σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο θέτει ανώτατο όριο 240 χιλιάδων ευρώ στις αποδοχές των δημοσίων λειτουργών. Στο πλαίσιο αυτό με επιστολή της στον πρόεδρο της ΕΚΤ , Mario Draghi , ζήτησε να εφαρμοστεί το πλαφόν αυτό και στις αποδοχές του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας , Ignacio   Visco  οι οποίες ανέρχονται ετησίως  σε 495 χιλιάδες ευρώ συν σύνταξη ως πρώην Διοικητής της ΚΤ ύψους 200 χιλιάδων ευρώ.
Η απάντηση της ΕΚΤ δια στόματος Mario Draghi, ήταν αρνητική διότι οι ΚΤ των χωρών μελών της ευρωζώνης  είναι αυτόνομες οντότητες και μόνες τους καθορίζουν το ύψος της αμοιβής των διοικητών τους. Μόνο με δικιά της απόφαση η ΚΤ της Ιταλίας μπορεί να μεταβάλλει το ύψος της αμοιβής του διοικητή της.
 Παράλληλα υπενθύμισε στον Ιταλό πρωθυπουργό ότι ακόμη και αν αποφασισθεί μείωση του μισθού του διοικητή το που θα προκύψει όφελος μόνο στα λειτουργικά αποτελέσματα του ιδρύματος και όχι στα αντίστοιχα του ιταλικού κράτους. Διότι κάθε μεταβίβαση ακόμη και αυτής της μορφής προς το ιταλικό κράτος θα θεωρηθεί ως δημοσιονομική υποστήριξη και κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό από την ΕΚΤ και τις υπάρχουσες συνθήκες.
Το μόνο που απομένει είναι να αποφασίσει μόνος του ο Διοικητής  Ignazio Visco αν θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της ιταλικής κυβέρνησης ή θα κρυφτεί πίσω από τον  Mario Draghi.