Παρασκευή, 21 Μαρτίου 2014

Πιθανή υποβάθμιση τουρκικών τραπεζών από τη Moody’s.Υπό αναθεώρηση για πιθανή υποβάθμιση έθεσε ο οίκος Moody’s την αξιολόγηση 10 τουρκικών τραπεζών. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εξηγεί πως η απόφασή του αντανακλά τις ανησυχίες όσον αφορά τις πιέσεις για αυτόνομη ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, καθώς το περιβάλλον λειτουργίας του τουρκικού τραπεζικού συστήματος θα γίνει πιο δύσκολο τους επόμενους 12-18 μήνες,. Η πρόσφατη αύξηση των  επιτοκίων προκαλεί αρνητικές επιδράσεις στην ανάπτυξη , αυξάνει το κόστος χρηματοδότησης ενώ αυξάνει τις πιθανότητες για νέο όγκο επισφαλών δανείων.

Τρείς λόγους επικαλείται ο οίκος αξιολόγησης;
-          Την επιβράδυνση  του ρυθμού αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις θα κυμανθεί στο 2,5% το 2014 έναντι 4,1% το 2013.
-          την αύξηση του κόστους χρηματοδότησης των τουρκικών τραπεζών λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στις αναδυόμενες αγορές η απόφαση της Federal Reserve για σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Το τουρκικό νόμισμα απώλεσε πάνω από 20,0% της αξίας του τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζοντας υψηλή μεταβλητότητα, διαπιστώνεται υπέρβαση των εκτιμήσεων για το ύψος του πληθωρισμού (ήδη βρίσκεται πάνω από το 10,0%) . Η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης επηρεάζει αρνητικά την κερδοφορία του κλάδου και μειώνει την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων τους.
-          Οι αξιολογήσεις των τουρκικών τραπεζών επηρεάζονται επίσης από το κλίμα αβεβαιότητας, λόγω των υφιστάμενων πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία.
Οι τουρκικές τράπεζες είναι οι Akbank TAS, Asya Katilim Bankasi A.S., Sekerbank T.A.S., T.C. Ziraat Bankasi A.S., Turk Ekonomi Bankasi A.S., Turkiye Garanti Bankasi A.S., Turkiye Halk Bankasi A.S., Turkiye Is Bankasi A.S., Turkiye Vakiflar Bankasi T.A.O. και Yapi ve Kredi Bankasi A.S. (YapiKredi).