Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014

Το ενεργιακό πρόβλημα της Ουκρανίας.




Πρώτο σημείο.
Η Ουκρανία εξαρτάται από τη Ρωσία για το φυσικό αέριο. Η υπάρχουσα αναταραχή χειροτερεύει την κατάσταση για την Ουκρανία. Η Ρωσία προσέφερε μειωμένες τιμές αλλά πριν από τα πρόσφατα γεγονότα και την φυγή του  Viktor Yanukovych. Τώρα , μάλλον η τιμή του φυσικού αερίου θα επανέλθει στην προηγουμένη  κατάσταση  "cash on the barrel head,". Από τη στιγμή που δεν υπάρχει δάνειο από τη Ρωσία η Ουκρανία δεν μπορεί να πληρώσει (Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα παραχωρήσουν δάνειο 1 δις δολάρια για να πληρώσει μέρος των χρεών της στη Ρωσία). Τα αποθέματα που είχε σωρεύσει με τις χαμηλές τιμές του καλοκαιριού έχουν εξαντληθεί.

Δεύτερο σημείο
Η ΕΕ προσέφερε βοήθεια απαιτώντας μεταρρυθμίσεις στο δίκτυο μεταφοράς μαζί με .U.'s Energy Charter Treaty (ECT). Η ECT απαιτεί τον διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων της παραγωγής και της μεταφοράς καθώς και τη συμμετοχή τρίτων στο εγχώριο δίκτυο . Η Ρωσία απέκρουσε αυτή την απαίτηση η οποία αμφισβητούσε ευθέως το μονοπώλιο της Gazprom τόσο στην τιμολόγηση όσο και στο δίκτυο των αγωγών.
Μετά τα τελευταία γεγονότα πιθανά το Κίεβο θα επιχειρήσει να επιβάλλει ορισμένους διοικητικούς  ελέγχους στο δίκτυο. Θεωρείται πάντως αδύνατον να μπορούν οι ευρωπαίοι και οι αμερικάνοι να προμηθεύσουν  φυσικό αέριο στην Ουκρανία.
Τρίτο σημείο.
Υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον από ξένους να αναπτύξουν το σχιστολιθικό αέριο στη Δ. Ουκρανία και να κτίσουν αποθήκες υγροποιημένου φυσικού αερίου έξω από την Οδησσό.  Το  Azerbaijan και το  Iraq έχουν δείξει ενδιαφέρον  να προμηθεύσουν το αέριο. Αλλά το σχέδιο χρειάζεται αρκετά έτη να ολοκληρωθεί.
Τέταρτο σημείο.
Η Ουκρανία  ακόμη ελέγχει την πλειοψηφία του ρωσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη αλλά πολύ σύντομα θα σταματήσει να συμβαίνει. Ο αγωγός Nord Stream , διαμέσου της Βαλτικής θάλασσας θα  λειτουργεί προς τη Γερμανία , ενώ ο αγωγός  South Stream θα τροφοδοτεί τη ΝΑ Ευρώπη από τη Μαύρη Θάλασσα και την Τουρκία.
Επιπροσθέτως , ο εναλλακτικός αγωγός Yamal-Europe ο οποίος διασχίζει τη Λευκορωσία προς την Πολωνία ανήκει στην Gazprom, η οποία πλέον κατέχει 100,0% την εθνική επιχείρηση φυσικού αερίου της χώρας.


Πέμπτο σημείο.
Οι πιθανότητες ανάπτυξης εξωχώριων αποθηκών στη Μαύρη Θάλασσα είναι απειροελάχιστες μάλιστα σήμερα με την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Έκτο σημείο.
Μετά από όλα αυτά επιστροφή στον άνθρακα. Η κύρια περιοχή προμήθειας άνθρακα είναι στα ανατολικά , στη «ρωσική» περιοχή, η λεκάνη του Donetsk . Κάτι που δυσκολεύει τα πράγματα.


Το δίκτυο αγωγών της Ρωσίας .