Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

Έμμεση αύξηση του οριακό επιτόκιο χρηματοδότησης (the marginal funding rate) της Κεντρικής ΤράπεζαςΣτη σημερινή απόφαση  (28.01.2014) της νομισματικής επιτροπής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας περιλαμβάνονται τα παρακάτω : δεδομένου ότι αναθεωρήθηκε προς τα άνω ο στόχος του πληθωρισμού  και επειδή  παρατηρείται σε ορισμένες ημέρες αύξηση του διατραπεζικού επιτοκίου δανεισμού στο 9,0% , το οριακό επιτόκιο χρηματοδότησης (the marginal funding rate) της Κεντρικής Τράπεζας εκείνες τις ημέρες θα αυξάνεται στο 9,0%.
 Πρόκειται για την πρώτη έμμεση προσαρμογή της ΚΤ στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της τουρκικής οικονομίας και ειδικά στην συνεχή υποτίμηση του νομίσματος της χώρας όπως είχαμε προαναγγείλει[1] . Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η  συγκεκριμένη αύξηση θα μετατραπεί σε μόνιμη λίν προσεχώς  και θα επακολουθήσει πιθανότατα και άλλη αύξηση στο προβλεπτό μέλλον.


[1] Κ.Μελάς, Η σημερινή κατάσταση του Τουρκικού Τραπεζικού Συστήματος. 12.01.2014,  http://www.kostasmelas.gr/2014/01/blog-post_12.html