Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014

Οι θεσμικοί φορείς της τουρκικής οικονομίας λαμβάνουν θέσεις στο πολιτικό παίγνιο.


Η πολιτική αντιπαράθεση στην Τουρκία, όπως ήταν αναμενόμενο, επεκτείνεται και στους θεσμικούς φορείς της οικονομίας  ανάλογα με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις και επιρροές. Έτσι στη σημερινή φάση οι μεγάλες θεσμικές οργανώσεις του επιχειρηματικού κεφαλαίου συντάσσονται με τους πολιτικούς φορείς ως ακολούθως:
Ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων (MUSIAD) , ο οποίος από την ίδρυσή του , το Μάιο του 1990 , έχει καθιερωθεί ως η οργάνωση των μουσουλμάνων επιχειρηματιών , σήμερα αναφορικά με τα γεγονότα διαφθοράς και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις   βρίσκεται στο πλευρό του πρωθυπουργού  Recep Tayyip Erdogan. Μάλιστα ο πρόεδρός του Nail Olpak σε δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα επί της ουσίας αναπαρήγαγε τις απόψεις του πρωθυπουργού.
Αντίθετα τα τμήματα της  μουσουλμανικής  επιχειρηματικής τάξης τα οποία βρίσκονται κοντά στην κοινότητα του   Fethullah Gülen βρίσκονται οργανωμένα στη Τουρκική Συνομοσπονδία των Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων  (TUSKON). Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Riza Nur Meral σε πρόσφατες δηλώσεις του αναπαρήγαγε ουσιαστικά τις δηλώσεις του Τάγματος του Gülen ,κατηγορώντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι επιδιώκουν την αποτροπή του ελέγχου για την υπάρχουσα διαφθορά.
Υπάρχει ακόμη μια θεσμική οργάνωση Η Τουρκική Ένωση των Επιμελητηρίων και των Ανταλλαγών Εμπορευμάτων (TOBB) η οποία οφείλει εν πολλοίς την ύπαρξή της στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης  , η οποία διατηρεί μια στάση η οποία βρίσκεται πιο κοντά στον Πρόεδρο  Abdullah Gül. 
Ο Σύνδεσμος Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TÜSİAD) , ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1971,  η βασική οργάνωση της τουρκικής επιχειρηματικής και βιομηχανικής τάξης , κρατάει μέχρι τις 13 Ιανουαρίου 2014, αποστάσεις από ότι συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία προφανώς επιφυλασσόμενος να εκφραστεί ίσως όταν τα γεγονότα έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν. Παρά το ότι αποτελεί την αιχμή του κοσμικού κράτους στην Τουρκία εντούτοις πολλά από τα μέλη του υποστήριξαν τον Erdogan και τις κυβερνήσεις του. Φαίνεται όμως ότι τα γεγονότα του τελευταίου εξαμήνου έχουν δημιουργήσει πολλές αντιθέσεις στο πρόσωπό του και έχουν θέσει σοβαρά ερωτήματα  για το πολιτικό του μέλλον.
Όμως στις 14 Ιανουαρίου 2014 , επ’ ευκαιρία εκδήλωσης για την Δημοκρατία , ο πρόεδρος του TÜSİAD , Muharrem Yilmaz , υπογράμμισε την απόλυτη  διαφωνία του στην επιδιωκόμενη , από την κυβέρνηση Erdogan , αλλαγή του τρόπου διορισμού του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων  (HSYK) . Μάλιστα δεικτικά ανέφερε ότι μέχρι τώρα «ακούγαμε για την ύπαρξη βαθέους κράτους στην Τουρκία και σήμερα ανακαλύπτουμε την ύπαρξη ενός παράλληλου κράτους στο πλευρό του …κράτους». Η όλη τοποθέτηση του  Muharrem Yilmaz κινήθηκε στο πλαίσιο των κοσμικών αντιλήψεων οι οποίες βρίσκονται στον αντίποδα των σημερινών (;) απόψεων του  Erdogan.