Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013

Σχετικά με τις εισροές από το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα.Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της γρήγορης υπεραισιοδοξίας και της πιο γρήγορης απογοήτευσης. Είναι η χώρα των πρόσκαιρων εντυπώσεων. Της γρήγορης μετατροπής μιας απλής παρατήρησης σε γενική θεωρία.  Την τελευταία περίοδο είναι εντυπωσιακό ότι έντυπα  και ηλεκτρονικά ΜΜΕ μας βομβαρδίζουν συνεχώς   για την τρομακτική εισροή ταξιδιωτικού συναλλάγματος στην χώρα. Τα ρεπορτάζ δίνουν και παίρνουν με δηλώσεις τουριστών που αναδεικνύουν όχι το , αναμφισβήτητο, φυσικό κάλλος της χώρας, αλλά την εξαιρετική ποιότητα των  προσφερόμενων υπηρεσιών από τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ποιος μπορεί όμως να λησμονήσει ότι μέχρι χθες ακόμη , οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ, κυριολεκτικά έπνεαν μένεα , εναντίων των τουριστικών επιχειρήσεων για την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών τόσο σε σχέση με το απαράδεκτο επίπεδο όσο και για  τις απαιτούμενες  τιμές.  Ξαφνικά όλα μεταμορφώθηκαν και το ασχημόπαπο έγινε κύκνος;  Άβυσσος  η ψυχή των ΜΜΕ. Επίσης οι ιθύνοντες διαλαλούν μεγαλοφώνως προς κάθε κατεύθυνση ότι φέτος …οι εισπράξεις από τον ταξιδιωτικό συνάλλαγμα θα υπερβούν τα 11,0 δις ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση η συμπεριφορά των ΜΜΕ ανήκει όχι στη δικαιοδοσία της επιστήμης της ψυχολογίας αλλά σε …αυτή της πολιτικής επιστήμης.
Όμως τα στοιχεία για τις εισπράξεις από το ταξιδιωτικό συνάλλαγμα είναι αντικειμενικά και ως εκ τούτου λένε την …αλήθεια.
Η χώρα για τρία συνεχή έτη (2006-7-8)είχε υπερβεί τα 11,3 δις ευρώ από εισπράξεις ταξιδιωτικού συναλλάγματος και μάλιστα χωρίς εσωτερική υποτίμηση της τάξεως περίπου 30,0% και χωρίς καταστρεμμένο των τουρισμών των χωρών της Β. Αφρικής  (Αίγυπτος, Τυνησία, Λιβύη) και  της Συρίας. Επομένως προς τι αυτοί οι φοβεροί πανηγυρισμοί; Η φετινή συγκυρία είναι  μοναδική για την Ελλάδα και ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχιστεί και στο μέλλον. Όμως ας μείνουμε με τα πόδια στη γη. Ας αντικρίσουμε την πραγματικότητα μπας και μπορέσουμε να εξισορροπήσουμε σε κάποιο σημείο της και ας εγκαταλείψουμε για μια φορά τις υπεραναπληρώσεις.