Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013

Άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία.

Η συνεχιζόμενη για έκτη ημέρα εξεγερσιακή κατάσταση στις Τουρκικές πόλεις θέτει σε έντονη αμφισβήτηση  την πολιτική σταθερότητα της  γείτονος χώρας  η οποία κυριολεκτικά εδράζεται στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Ερντογάν.  Η αμέριστη εμπιστοσύνη στην προσωπικότητα του Ερντογάν, από πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές  έχει οδηγήσει μέχρι σήμερα στην τεράστια καθαρή  εισροή πόρων (ΑΞΕ 120 δις δολάρια , Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου 116 δις δολάρια )την περίοδο διακυβέρνησης του ΚΔΑ[1]. Ο όγκος αυτών των εισροών προικοδότησε και το τραπεζικό σύστημα με τα απαραίτητα κεφάλαια για να προχωρήσει σε μια πρωτοφανή πιστωτική επέκταση (δεκαπλάσια  την ίδια περίοδο).  Το τουρκικό υπόδειγμα κινδυνεύει σοβαρά  από την αδυναμία να αναχρηματοδοτήσει το σημερινό επίπεδο του ΑΕΠ στην περίπτωση που λόγω της πολιτικής αστάθειας μειωθούν οι εισροές ή σωστότερα αποτραβηχτούν τα ήδη υπάρχοντα βραχυπρόθεσμα κεφάλαια. Ήδη τα πρώτα μηνύματα από το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης  (BIST )είναι σχετικά ανησυχητικά παρόλο ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για γενικές εκτιμήσεις .
Το BIST ο οποίο βρισκόταν στο ύψος των 78500 μονάδων έπεσε στις 73000 μονάδες , χθές, μια πτώση που οφείλεται στις δηλώσεις του Ερντογάν από την Τυνησία με τις οποίες εκδηλώνει άκαμπτη στάση έναντι των διαδηλωτών. Η πτώση  αυτή,  περίπου 8,0% ακολούθησε την πτώση δύο ημερών πριν κατά 10,47% η οποία ήταν η μεγαλύτερη από το 2001.
Η απόδοση των διετών ομολόγων αυξήθηκε στο 6,78% από 6,42% ενώ η τουρκική λίρα μειώθηκε σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο στο 1,9%. Από το 2005 όταν η ισοτιμία της νέας τουρκικής λίρας  τέθηκε στο 1,25 με το αμερικανικό δολάριο , το τουρκικό νόμισμα έχει διολισθήσει κατά 50,0%.  Η διολίσθηση αυτού του μεγέθους συμβάλλει αρνητικά στις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις αλλά και στη χειροτέρευση των όρων εμπορίου της τουρκικής οικονομίας.
Παράλληλα οι εκπρόσωποι των λιανικών πωλήσεων και των κέντρων διασκέδασης , σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Hürriyet υποφέρουν απώλειες μεταξύ του 30,0% και του 90,0% στις περιοχές των ταραχών. Είναι βέβαιον αν θα συνεχιστούν οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια οι οικονομικές συνέπειες θα αυξηθούν , λόγω της μείωσης της κατανάλωσης και της απόσυρσης βραχυπρόθεσμων κεφαλαίων.
[1] Για όλα αυτά δες: Σ.Λυγερός –Κ,Μελάς, Μετά τον Ερντογάν τι; Εκδόσεις Πατάκη Απρίλιος 2013