Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

Αλήθειες και μύθοι για την έξοδο από την κρίση.


Η προσεκτική μελέτη των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπουν καμία αισιοδοξία για το προσεχές ή το απώτερο μέλλον.
Το μέλλον διαγράφεται σκοτεινό, απροσδιόριστο και χωρίς θετικές προοπτικές. Ακόμη και σήμερα οι ασκούντες την οικονομική πολιτική γκρεμίζουν ή για να το πω περισσότερο ευγενικά,  προσαρμόζουν την ελληνική οικονομία σε αυτό που απαιτεί  η τρόικα. Η πολιτική της απόλυτης υποχώρησης της Ελλάδας στις γερμανικές απαιτήσεις, ιδίως από το καλοκαίρι και μετά, απέδωσε μία περίοδο τεχνητής αισιοδοξίας, αλλά, όπως έντονα και συστηματικά και ο γράφων είχε από τότε προειδοποιήσει, έριξε τελικά τη χώρα ακόμα βαθύτερα στην κινούμενη άμμο.
Το κτίσιμο πάνω στα ερείπια που έχουν σωρευθεί δεν έχει ξεκινήσει. Ακόμη γκρεμίζουμε. Συνεπώς μηνύματα αισιοδοξίας δεν μπορούν να προέλθουν από πουθενά .
Για να κατανοήσουμε πως πραγματικά έχουν τα πράγματα, αρκεί να υπενθυμίσουμε, ότι δεν κατέπεσε μόνο  η αισιοδοξία και οι ψευδαισθήσεις οι οποίες είχαν  καλλιεργηθεί για την πορεία της οικονομίας  αλλά  ακόμα και γι αυτή την ίδια τη δόση που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες χαρακτηριζόταν από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών μα και την κυβέρνηση συνολικά με περισσή οίηση «σίγουρη». Αντιθέτως, η τρόικα απαιτεί  τώρα η Ελλάδα να πετύχει στόχους  σχεδόν νομοτελειακά ανέφικτους για να μην ενεργοποιήσει μέτρα που θα μας σπρώξουν ακόμα πιο βαθιά.
Έχει έρθει η ώρα η ελληνική ηγεσία να αφήσει στην άκρη τις αυταπάτες. Οφείλει να αντιδράσει και να προστατεύσει τη χώρα. Η Ελλάδα πρέπει να βάλει ένα φρένο. Αλλιώς, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο όχι μόνον στο οικονομικό, αλλά και στο πολιτικό και, κυρίως, στο κοινωνικό πεδίο. Το χάος καραδοκεί και ουδείς γνωρίζει από πια σπίθα θα φουντώσει.
Αυτή η αντίδραση πρέπει να προέλθει από το πολιτικό προσωπικό της χώρας. Η οικονομία της χώρας πρέπει να σταθεροποιηθεί το γρηγορότερο δυνατόν. Αν αυτό δεν γίνει ,και δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει με τη λογική του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής  , όπως έχω προ πολλού υπογραμμίσει , η Ελλάδα θα οδηγηθεί  με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση και θα  προσγειωθεί  σε άλλη κατηγορία κατάταξης στο διεθνή καταμερισμό εργασίας  από αυτή που είναι σήμερα. Ο επιθετικός προσδιορισμός  ,αναπτυγμένη,  θα πάψει σύντομα να αποδίδεται στην ελληνική οικονομία αν δεν μπει φρένο στο παρόν πρόγραμμα και αν δεν αλλάξουν οι λογικές που διέπουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ΕΚΤ. Δεν συμπεριέλαβα το ΔΝΤ διότι πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό το οποίο συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα αλλά και σε σειρά χωρών του Νότου, το μέγιστο της ευθύνης ανήκει στους ευρωπαίους και κυρίως στους ανιστόρητους και ανεκδιήγητους γερμανούς ηγέτες.
Είναι βέβαιο ότι το 2013 θα είναι το χειρότερο έτος για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.   
Προς επίρρωση των παραπάνω λεχθέντων αναφέρουμε την  έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ, για την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς η αγορά έχει μπει στον σκληρό πυρήνα της κρίσης και το 2013 χαρακτηρίζεται ως έτος «αποκάλυψης» για επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας και συνολικά για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την έρευνα όχι μόνο  δεν έχουμε περάσει στην ανάπτυξη αλλά αυτό που φαίνεται είναι ότι περιορίζεται η ύφεση. Από τις εκλογές μέχρι τώρα σε 240 μέρες έχουμε 240.000 ανέργους. Μόνο το 5,7%  των επιχειρήσεων αύξησε τις δαπάνες για επενδύσεις, ενώ το 33% των επιχειρηματιών βλέπει ανάκαμψη από το 2020 και μετά.
Οι προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο του 2013 παραμένουν δυσοίωνες καθώς οι προσδοκίες των επιχειρήσεων είναι αρνητικές (62,9% του δείγματος) ενώ το 45,2% δηλώνουν ότι δεν θα κάνουν καμία επένδυση ενώ ένα πρόσθετο 41,5% θα προχωρήσει σε μείωση των επενδύσεων. Φαίνεται δηλαδή να παγιώνεται και να ενισχύεται ένα επικίνδυνο κλίμα αποεπένδυσης.
Περίπου 170.000 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα κλεισίματος το επόμενο 12μηνο και 64.000 από αυτές είναι εμπορικές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις  η καθαρή μείωση των επιχειρήσεων θα είναι γι αυτό το χρονικό διάστημα 55.000 λουκέτα εκ των οποίων 20.000 εμπορικές. Εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις τότε υπάρχει κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας 195.000 (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί).
Από την έρευνα προκύπτει ότι οι απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας για το πρώτο εξάμηνο του 2013 θα πλησιάσουν τις 69.000.
Η μερική απασχόληση αποτελεί πλέον μια γενικευμένη πρακτική ενώ το 52,4% αντιμετωπίζει πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή των μισθών.
Το 33,8% των επιχειρήσεων έχει καθυστερημένες οφειλές σε προμηθευτές και πάνω από το 30% αφορά σε καθυστερήσεις πληρωμάτων σε ενοίκια ΟΑΕΕ τράπεζες και ΔΕΚΟ. Οι επιχειρήσεις που καθυστερούν τις πληρωμές τους προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 25% και πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν να είναι συνεπείς στην εφορία το 2013.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το 80,9% των επιχειρηματιών έχουν χρησιμοποιήσει χρήματα προσωπικών καταθέσεων για να καλυφθούν ανάγκες των επιχειρήσεων και το 21,5% έχει εκποιήσει προσωπική περιουσία.
Έχει αυξηθεί το ποσοστό των επιχειρηματιών που θεωρούν ότι τα λεφτά τους είναι ασφαλή εκτός συνόρων και τέλος το 85% αποδοκιμάζει το κυριακάτικο άνοιγμα των επιχειρήσεων.