Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2012

Σχετικά με την εκταμίευση της δόσης .Πώς και πότε θα πάρουμε τη δόση-μαμούθ που είναι αναγκαία για την επιβίωση της χώρας, μετά την κωλυσιεργία των ευρωπαίων εταίρων;

Πιστεύω ότι η δόση θα δοθεί αφού προηγουμένως έχει ληφθεί μια απόφαση σχετικά με  την βιωσιμότητα του ελληνικού Δημοσίου χρέους. Όλοι πλέον συμφωνούν ότι το ΔΧ της Ελλάδος δεν είναι βιώσιμο. Δηλαδή επισήμως μας λένε ότι βρισκόμαστε στο ίδιο (στη ουσία  χειρότερο) σημείο από όπου αρχίσαμε  το Μάιο του 2010 με την εφαρμογή του απίστευτου οικονομικού προγράμματος -  ζουρλομανδύα τον οποίον η τότε κυβέρνηση δέχτηκε να υιοθετήσει –ενδυθεί  η Ελλάδα.  Είναι δύσκολο όμως να παρθεί μια απόφαση με δεδομένη την αντίθεση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει αυτό γιατί  επί της ουσίας το θέμα είναι ποιος θα καταβάλλει το κόστος. Το ΔΝΤ ως γνωστόν δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί χρέος χώρας το οποίο δεν είναι βιώσιμο. Προτείνει επομένως δραστική απομείωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις , η ΕΚΤ καθώς και όσες εκ των ΚΤ των υπολοίπων  χωρών μελών επίσης κατέχουν ελληνικό χρέος στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο. Συγχρόνως οι Γερμανοί είναι σχεδόν αδύνατον να παρουσιαστούν στο κοινοβούλιο τους , ενόψει εκλογών, λέγοντας ότι θα κουρέψουμε τα δάνεια που έχουμε δώσει στην Ελλάδα προκαλώντας απώλειες στους γερμανούς φορολογουμένους.  Επίσης φαντάζει απίθανο να πάνε στο κοινοβούλιο και να ζητήσουν νέα δάνεια για την Ελλάδα. Άρα  φαίνεται να δημιουργείται  αδιέξοδο. Όμως μια λύση πρέπει να βρεθεί , αυτή θα πρέπει να είναι μια «μη-λύση» ουσιαστικά. Πιστεύω ότι θα περιλαμβάνει μείωση του επιτοκίου στο  0,8% συν Libor, νέος σχεδιασμός βιωσιμότητας , δηλαδή το χρέος θα είναι 125% το 2022 (sic) , ή μπορεί (πολύ δύσκολο έως απίθανο αλλά συζητιέται)  να μπει κάποια ρήτρα ανάπτυξης. Επίσης μπορεί να ζητηθεί ενεργοποίηση του γνωστού λογαριασμού ώστε οι ίδιοι να εκχωρούν τα ποσά σύμφωνα με «την πρόοδο των εργασιών» ή να δώσουν το δάνειο με δόσεις.  

Μύθος ή αλήθεια τελικά ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν έως τις 16 Νοεμβρίου;  Τι θα συμβεί στις 17 Νοεμβρίου εάν δεν πάρουμε αυτά τα χρήματα;

 Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος το ελληνικό κράτος να βρεθεί σε στάση πληρωμών . Είτε τα ποσά θα βρεθούν μέσω των εντόκων γραμματίων ( για του λόγου το αληθές ο ΟΔΔΗΧ προκήρυξε σήμερα  09.11.2012 ,για την ερχόμενη Τρίτη δημοπρασία  ΕΓ διάρκειας τριών μηνών ύψους 1 δισ. ευρώ και ενός μήνα ύψους 2,125 δισ. ευρώ), ή θα χρησιμοποιηθούν χρήματα του ΤΧΣ, ή οι ευρωπαίοι στην ακραία περίπτωση θα δώσουν το απαραίτητο ποσό. Άλλωστε αυτό δήλωσε και σήμερα ο εκπρόσωπος της ΕΕ.
Τι σημαίνει πρακτικά τμηματική καταβολή της δόσης-μαμούθ και πόσο θα επηρεάσει τις υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους;

Σημαίνει απλά μειωμένη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία παρά τα μέτρα που έχει ψηφίσει κατ’ επιταγή των δανειστών. Σημαίνει ότι οι ίδιοι οι δανειστές δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, γιατί να έχουν οι ανεξάρτητοι επενδυτές τους οποίους αναμένει η ελληνική  κυβέρνηση ..για να σώσουν την χώρα.

Κατά πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα χθεσινά σενάρια που επικαλούνται ξένες εφημερίδες και διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ;

Διάφοροι αναλυτές (Royal Bank of Scotia, Moodys ) είναι αλήθεια ότι επανέφεραν πρόσφατα το θέμα ότι δεν έχει κλείσει το θέμα σχετικά με την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Νομίζω ότι για την ώρα δεν έχουν δίκιο. Τέτοια θέματα άμα ανοίξουν πρέπει να κλείσουν με τρόπο οριστικό και αμετάκλητο. Όχι να σέρνονται . Δυστυχώς οι Γερμανοί παραμένουν απίστευτα μονολιθικοί στις αντιλήψεις τους.

Μήπως τελικά όλα αυτά γίνονται για μια νέα διαγραφή του ελληνικού χρέους, όπως ζήτησαν πρόσφατα οι Αμερικανοί;

 Νομίζω ότι η δραστική απομείωση του ΔΧ είναι ο μόνος τρόπος να πάρει μπροστά η οικονομία. Ο Economist σε σημερινό του άρθρο περιγράφει ακριβώς αυτό που πρέπει να συμβεί : «Η Ελλάδα θα  βρίσκεται στην ίδια βάρκα», ακόμη και αν εκταμιευθεί ολόκληρη η δόση , «θα απομακρύνει την άμεση καταστροφή», αλλά «η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να ανακάμψει».  Οι χώρες με  μεγάλο  χρέος άρχισαν να ανακάμπτουν μόνον όταν τα χρέη τους, ανάμεσά τους και αυτά προς τους επίσημους δανειστές, κόπηκαν με μιας.
Ποιος κατά τη γνώμη σας είναι ο πραγματικός στόχος των Γερμανών για την Ελλάδα;

Ο στόχος των Γερμανών σήμερα είναι να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ αλλά να ζει με αυτό που παράγει η ίδια.  Όμως ο τρόπος που επιχειρούν να το πραγματοποιήσουν είναι λάθος και για αυτό αποτυγχάνει.

Υπάρχει ζωή για την Ελλάδα εκτός ευρώ;

Καλό είναι να μην εγκαταλείψουμε το ευρώ σε αυτή την συγκυρία. Όμως ζωή θα υπάρχει πάντοτε μέχρι να επέλθει ο θάνατος

Κώστας Μελάς. 09.11.2012